A hóesés miatt akadozik a közlekedés az országban

A vasúti közlekedésben késésekre kell számítani, a BKK pedig az utasok türelmét kéri.

MNO
2016. 01. 04. 16:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A délnyugati határhoz közeli településeken helyenként 10-11 centiméternyi friss hó hullott. Az Időkép.hu adatai szerint Csurgón 11 cm, Barcson pedig 10 cm friss hó esett hétfő délutánig. Budapestet a délelőtti órákban érte el a havazás, amely fennakadásokat okozott a közösségi közlekedésben és az autósok dolgát is megnehezítette. Délután az ország keleti fele is fehérbe borult, Debrecenbe pár centi havat várnak, míg Nyíregyházán sem hull majd nagy mennyiségű csapadék.

A budapesti Keleti pályaudvaron és Monoron váltóállítási problémák lassítják a vonatközlekedést, a Nyugati pályaudvaron és Pécel állomáson a váltók műszaki hibája nehezíti a vonatforgalmat – közölte a Mávinform az MTI-vel. A fenntartható közlekedés érdekében a monori és a sülysápi elővárosi vonatok nem közlekednek, utazásra a ceglédi és a szolnoki zónázó vonatok vehetők igénybe.

A Keleti pályaudvaron a nap folyamán már nem közlekednek a gödöllői és a nagykátai helyi járatok, helyettük a hatvani, illetve szolnoki személyvonatok vehetők igénybe. A fejpályaudvar váltóhibái miatt a hegyeshalmi, valamint a Győrön át Szombathelyre közlekedő vonatok 50-80 perces késéssel közlekednek.

A havazás és a műszaki problémák miatt a Budapest–Cegléd–Szolnok-, a Budapest–Újszász–Szolnok-, illetve a Budapest–Hatvan-vonalon 40-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az arra utazóknak.

A Budapest-Esztergom-vasútvonalon az autóbuszbérleteket a MÁV-Start Zrt. hétfőn elfogadja a 10-es főúton kialakult közlekedési nehézségek miatt.

Havazás miatt a horvátok lezárták a barcsi közúti határátkelőt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára – tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő délután az MTI-t.

Közölték, hétfőn 15 órától a horvát hatóságok nem engedik be Horvátországba a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárműveket, a személygépkocsi-forgalom azonban továbbra is zavartalan.

Három kamion akadt el a télies útviszonyok miatt a Bakonyban, a 82-es úton Bakonyszentkirálynál hétfő délután. A kamionokat a zirci önkormányzati és a bakonyoszlopi önkéntes tűzoltók drótkötél segítségével mentik a Veszprémet Győrrel összekötő úton. Az elakadt és a mentésben részt vevő járművek jelentős forgalmi akadályt jelentenek, emiatt Zirc és Bakonyszentkirály között lelassult a forgalom – közölte az MTI.

A 2-es főúton Rétság felé a 42-43-as km között az emelkedőn több kamion elakadt, a fél útpályát elfoglalják. Az 53-as főúton Kiskunhalasnál az 54-es km-nél egy személygépkocsi és egy kamion ütközött egymással, az ütközéskor a kamion pótkocsija felborult. A rendőrség félpályás lezárás mellett helyszínel. Az 52-es főúton Solt térségében az 42-es km-nél két személygépkocsi ütközött össze. A helyszínelés idejére a fél útpályát lezárták – írja az Útinform.

Életbe lépett a legmagasabb készültségi fokozat a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nél a hóhelyzet miatt: több mint nyolcvan géppel folyamatosan végzi a hó eltakarítását és az utak síkosságmentesítését az FKF Budapesten. Valamint hómunkásokat vesz fel hétfő éjszakára a közterület-fenntartó. A hétfő este 10 órától kedd reggel 6 óráig tartó időszakra keresnek munkásokat, jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet. A társaság a munkáért nettó 4200 forintot fizet – írja az MTI.

A fővárosban mindenhol lelassult a közúti forgalom, a BKK járatai is megnövekedett menetidővel közlekednek. Az utasoknak fennakadásokra kell számítaniuk a 2-es, a 3-as, a 4-es és a 6-os, a 14-es, a 28-as, a 37-es, a 47-es, a 49-es, a 60-as, valamint a 62-es villamos vonalán – közölte Facebook-oldalán a közlekedési vállalat.

Óbudán több mellékút is eljegesedett a Kolosy tér és a Kiscelli Múzeum környékén, emiatt a 65-ös, a 65A és a 165-ös busz nem közlekedik. Baleset nehezíti az előrejutást a Szilágyi Erzsébet fasorban a Széll Kálmán térnél, továbbá az Apor Vilmos téren, valamint a Kőbányai úton a Könyves Kálmán körúti csomópontban is.

Az elmúlt órákban az ország területén hirtelen leesett nagyobb mennyiségű hó miatt óvatosságra, türelemre és az időjárási viszonyoknak megfelelő felkészülésre hívja fel a figyelmet a rendőrség. A sűrű hóesés és az azzal együtt járó romló látási viszonyok fokozott figyelmet és óvatosságot követelnek meg a közlekedőktől. A rosszabb látási viszonyok miatt fontos a nagyobb követési távolság megtartása, ezzel együtt lassabban kell vezetni, így kisebb a baleset bekövetkeztének kockázata – közölte honlapján a rendőrség.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján osztott meg hasznos tanácsokat arról, hogyan kerülhetők el, illetve előzhetők meg a veszélyes helyzetek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.