Alig van üres hely a menedékszállókon

A régiók közül az észak-magyarországiban volt a legmagasabb az arány.

MTI
2016. 01. 04. 19:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régiók közül az észak-magyarországiban volt a legmagasabb az arány, ott a kihasználtság 100 százalék fölé emelkedett, azaz többen veszik igénybe a szálláshelyeket, mint amennyi hivatalosan rendelkezésre áll. A fővárosban még vannak szabad férőhelyek, az ellátórendszer fel van készülve arra, hogy befogadja azokat, akik fedett helyen szeretnének éjszakázni az elkövetkező hideg napokban – olvasható az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban. Budapesten 19 szállásnyújtó intézmény több mint 1800 férőhellyel várja a rászorulókat. Országosan több mint 4300 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken.

A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről. A szolgálat úgynevezett krízisautót, valamint a speciális utcai szolgálatokat küld ki hajléktalan emberekhez, és segítenek az elhelyezésben. Azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőséget, takaróval és élelmiszerrel látják el. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt közölte az MTI-vel, hogy Budán 70 százalékos a férőhelyek kihasználtsága, azonban ez az arány napról napra nő. A krízisférőhelyek számát szükség esetén bővíteni tudják – írták.

Közölték azt is, hogy a népkonyha 120 százalékon üzemel, és „emelt szintű” étkezést biztosít a hajléktalan emberek számára, azaz húsos ételeket készítenek, és konzerveket kaphatnak a rászorulók. Ezenkívül működik a mozgó orvosi rendelő és a teajárat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.