Botrányok után kezdődik a fővárosi oszlopper

A Mahir táskányi dokumentummal bizonyíthatja igazát.

2016. 01. 11. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első tárgyalást tart ma reggel a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma az elmúlt hetek egyik legbotrányosabb ügyében, a Simicska Lajos üzletember érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. ellen indított kormánypárti hadjárat miatt. Meglehet, a cég által jogellenesnek tartott fővárosi oszlopbontást a fővárosi önkormányzat cége, a Budapest Közút Zrt. emberei a tárgyalás idejére sem függesztik fel, a perben Magyar György, a Mahir jogi képviselője mégis több beadványának érdemi elbírálására számít.

A keresetet a szerződés érvénytelensége miatt adták be, és célja a Kocsis Máté fővárosi tanácsnok és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján 2015. szeptember 30-án hozott fővárosi közgyűlési döntés megsemmisítése. Az ugyanis egyoldalúan felmondta azt a 2006-ban, még több, akkori ellenzéki fideszes képviselő által is megszavazott szerződést, amelynek alapján a Mahir Cityposter Budapest-szerte több mint 700 hirdetőoszlopot és más reklámberendezést üzemeltethet 25 évig. A jelenlegi kormánypárti többség annak ellenére előnytelennek nyilvánította a szerződést, hogy azt – a fővárosi önkormányzat honlapján a mai napig fellelhető hivatalos dokumentumok szerint – 2010 óta vizsgálta a Fidesz–KDNP-s városvezetés, de nem talált hibát. Sőt a városházi iratok szerint – más reklámszerződésektől eltérően – kizárólag a Mahirral kötött megállapodás biztosít a városnak fix bevételt, minimum évente 45 millió forint plusz áfát. A Mahir Cityposter Kft. az utóbbi időben évente már csaknem 300 millió forintot fizetett Budapestnek.

A cég jogi képviselője egy táskányi dokumentummal készül a mai tárgyalásra, amelyen ismét beadják ideiglenes intézkedés iránti kérelmüket, amelyben a fővárost eltiltanák a bontástól. Újfent indítványozzák, hogy a bíróság kötelezze csaknem 600 millió forint letéti biztosíték megfizetésére a várost. – A sajtónak is köszönhetően számtalan fotó, videofelvétel és dokumentum támasztja alá a Mahirt ért több százmilliós kárt, ennek bemutatását eddig a bíróság hiányolta – mondta az ügyvéd, aki már korábban jelezte: előkészítik a korábban jelzett nemzetközi pereket is, de azokban – a Mahir Cityposter Kft.-ben felerészt tulajdonos német Euro-AWK megbízásából – már más jár el. Az Origo értesülése szerint ez a nagy nemzetközi ügyekben jártas, Réczicza István vezetésével működő Réczicza Dentons Europe LLP lesz. Réczicza ügyvédi irodája korábban több kormányzati megbízást is kapott, legutóbb a Sukoró-perben képviselte sikerrel az államot.

A Hír TV szerint egyébként olyan IX. kerületi hirdetőoszlopot is elvittek a főváros emberei, amely kerületi ingatlanon állt. A „hibát” elismerték, az oszlopot később visszaépítik, de a Mahir lopás miatt miatt ezúttal is büntetőfeljelentést tett. Bácskai János, Ferencváros fideszes polgármestere lapunkkal közölte: – Ez nem a mi háborúnk. A Mahir Cityposter Kft.-vel kötött szerződésünk december 31-én lejárt ugyan, de a kerületi önkormányzat nem bont le semmit, különösen nem a jogi vita lezárultáig – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.