Budapesten is szakad a hó

A havazás miatt országszerte balesetek bénítják a közúti közlekedést. Budapesten is lelassult a forgalom.

MNO
2016. 01. 04. 11:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban arról számoltunk be, hogy már délelőtt nyugat felől egyre többfelé havazás kezdődött, a Dunától keletre pedig inkább a nap második felében számíthatunk hóesésre. Budapesten valamivel dél előtt kezdett el sűrű pelyhekben esni a hó. Mivel a hőmérséklet jóval 0 fok alatt van, a csapadék nem kezd el olvadni, porhó formájában megmarad. Egy óra alatt nagyjából 2-3 centi hó esett a fővárosban.

Az Időkép.hu azt írta fél egykor, hogy Budapest XVII. kerületében a látástávolság erősen lecsökkent, a hóvastagság már eléri, sőt meghaladja az 1 centimétert, noha fél órája még hóréteg sem volt errefelé.

Hétfő délelőtt a Dunántúl egészét belepte a hó, havazást jelentettek Zalaegerszegről, Veszprémből, Kaposvárról, valamint Győrben is igazi téli hangulat uralkodik – olvasható az Időkép oldalán.

Késő estig a legtöbb helyen az országban pár centiméternyi friss hó valószínű, de a Dunántúl déli felében kisebb körzetekben 10 centiméteres hóréteg is kialakulhat, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes részein pedig lehetnek olyan helyek, ahol nem alakul ki összefüggő hótakaró.

A legmagasabb nappali hőmérséklet –2 és –7 fok között alakul. Késő este általában –4, –9 fokra számíthatunk, de az ország nyugati részén, ahol esetleg kis területen már szakadozhat a felhőzet, –10 foknál is hidegebb lehet.

Budapesten folyamatosan esik a hó, mindenhol lelassult a közúti forgalom, a BKK járatai is megnövekedett menetidővel közlekednek. Az utasoknak fennakadásokra kell számítaniuk a 2-es, a 3-as, a 4-es és a 6-os, a 14-es, a 28-as, a 37-es, a 47-es, a 49-es, a 60-as, valamint a 62-es villamos vonalán – közölte Facebook-oldalán a közlekedési vállalat. Azt írják, hogy pótlóbusz közlekedik a 3-as és a 69-es villamos helyett a Nagy Lajos király útja/Czobor utca és a Mexikói út között a kedvezőtlen időjárás miatt.

Életbe lépett a legmagasabb készültségi fokozat a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nél a hóhelyzet miatt: több mint nyolcvan géppel folyamatosan végzi a hó eltakarítását és az utak síkosságmentesítését az FKF Budapesten – írja az MTI.

A feladatok végrehajtásakor a fontossági sorrend: a hidak, a felüljárók, a Liszt Ferenc repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (mint az M1-es és az M7-es autópálya ki- és bevezető szakasza), az M3-as, az M5-ös autópálya és a 2-es, 6-os, 10-es és 11-es főút fővárosi bevezető szakaszai, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, az autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, a kórházakhoz, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak.

A 2100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton csak a fő- és közösségi útvonalak rendbetétele után kezdődhet meg a munka.

Hozzátették, hogy a munkavégzést nehezíti a mínusz 9 Celsius-fokos hideg, mivel a hintőanyag lassabban fejti ki olvasztó hatását.

Az elmúlt órákban az ország területén hirtelen leesett nagyobb mennyiségű hó miatt óvatosságra, türelemre és az időjárási viszonyoknak megfelelő felkészülésre hívja fel a figyelmet a rendőrség. A sűrű hóesés és az azzal együtt járó romló látási viszonyok fokozott figyelmet és óvatosságot követelnek meg a közlekedőktől. A rosszabb látási viszonyok miatt fontos a nagyobb követési távolság megtartása, ezzel együtt lassabban kell vezetni, így kisebb a baleset bekövetkeztének kockázata – közölte honlapján a rendőrség.

A fővárosban a Méta utcai felüljárón egy keresztbe fordult kamion akadályozza a forgalmat, valamint baleset okoz fennakadást az M3-as autópálya bevezetőjén a Kacsóh Pongrác úti felüljáró előtt – számolt be róla a BKK Info.

A havazás miatt balesetek bénítják a dunántúli és a főváros környéki utak forgalmát. Erről bővebben itt olvashat. Egyebek közt baleset történt az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán a 46. és a 49. kilométerszelvények között, valamint a Budapest felé vezető oldalon a 39. kilométerszelvényben.

Havazás nehezíti a közlekedést Zala megyében is. A megyei közútkezelő ügyeletese arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a folyamatos havazás miatt csaknem negyven gép dolgozik a zalai utakon. A kamionok nehezen tudnak csak felkapaszkodni az emelkedőkön, így lassan halad a forgalom a 86-os úton, Zalalövő térségében és a 75-ös úton, a baki tetőn. Kezd feltámadni a szél, ami tovább nehezíti a közlekedést.

A 82-es főúton három kamion akadt el a télies útviszonyok miatt. Bakonyszentkirály és Zirc között emiatt hétfő délután lelassult a forgalom.

Teljes kapacitással zajlik a hó- és síkosságmentesítés Pécsett, olvasható a Biokom Mobilitási Központjának hóhelyzet kapcsán kiadott közleményében – bővebben a pécsma.hu oldalán tájékozódhat erről.

A Veszprém megyei Várpalotán délelőtt 10 óra körül intenzív havazás kezdődött. A hőmérséklet –8, –9 Celsius-fok körüli, a gyenge légmozgás még nem jelent gondot.

A felvétel a 8-as főút várpalotai szakasza mellett, a Grábler (Gábler) tónál, valamint az inotai (Várpalota város kerülete) bekötőúton készült.

Debrecenben a délutáni órákban elkezdett szállingózni a hó. Szabó Lajos, az OMSZ debreceni állomásának meteorológus technikusa a Dehir.hu-nak azt mondta: „Pár centi hó eshet városunk térségében a következő napokban. Ez a hideg idő miatt meg is maradhat, már ahol nem járnak autók, gyalogosok.”

Apró szemekben hull a hó Nyíregyházán. A kemény hideget talán egy kicsit enyhíti, de sem siklani, sem hógolyózni nem lehet még vele – írja a Szon.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.