Elillant a tűzifa-rezsicsökkentés

A fával fűtők bottal üthetik a múlt télen nagy elánnal beharangozott tűzifa-rezsicsökkentés nyomát. A rászorulóknak viszont jár segítség.

Szabó Emese
2016. 01. 31. 8:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei szezonban hoppon maradtak azok, akik a tavalyihoz hasonló tűzifa-rezsicsökkentésre számítottak – olvasónk hívta fel erre a figyelmünket, miután tűzelővásárláskor ezzel szembesült. Mi is megkerestünk néhány erdőgazdaságot, hogy arról érdeklődjünk, valóban elillant-e a múlt szezonban beharangozott tűzifa-rezsicsökkentés. A válasz mindenütt ugyanaz volt: ezen a télen már nem él a lehetőség.

Ugyan az árak nagyon változóak, jelenleg a tűzifa köbmétere fafajtól és erdőgazdaságtól függően 10-15 ezer forintba kerül, s az árak a múlt szezonban is hasonlóak voltak. Ebből adódóan az akkor alkalmazott 10 százalékos tűzifa-rezsicsökkentés köbméterenként 1000-1500 forint megtakarítást jelentett a családoknak. Mivel a kedvezményes áron megvehető mennyiség háztartásonként maximum 10 köbméter volt, a lehetőséggel nagyságrendileg 20 ezer család élhetett, a zsebekben pedig 10-15 ezer forinttal maradhatott több. Illetve a megtakarított összeg ennél valamivel kevesebb lehetett, lévén a rezsicsökkentett fát csak az erdőgazdaság szállíthatta házhoz, méghozzá távolságtól függően jellemzően 3-5 ezer forintért. Ezt az összeget még azoknak is ki kellett fizetniük, akiknek például volt utánfutójuk, így a szállítást maguk is meg tudták volna oldani. De a segítség persze még így is tízezres tétel volt családonként. Mivel a program összességében 170 ezer köbméter fára terjedt ki, az állami erőgazdaságok összességében 170-250 millió forint kedvezményhez juttatták a vásárlóikat.

Nagynak tűnhet ez az összeg, de a rezsicsökkentés reklámszlogennel eladott tétel eltörpült azon támogatás mellett, amelyet az önkormányzatok szociális alapon nyújtottak ugyanebben az évben: ennek kerete a múlt szezonban – tehát 2014–15 telén – 3 milliárd forintos volt, míg a 2013–14-es szezonban 2 milliárdot, a 2012–13-as szezonban pedig 1 milliárdot tett ki.

A kormány jelen szezonban ismét az előző évivel megegyező, tehát 3 milliárd forintos szociális célú, tüzelőanyag-vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást nyújt az önkormányzatokon keresztül, a tavaly minden vásárlót érintő rezsicsökkentés viszont a tűzifa esetében elmaradt. Csupán a 2014–15-ös szezonban terjedt ki erre a fűtőanyagra, csak ebben az évben kezelték kiemelten.

Mint a Belügyminisztériumtól megtudtuk, az ebben a szezonban szociális tüzelőanyag-programra jutó 3 milliárd forinton 2185 önkormányzat osztozik. Ez azt jelenti részletesebben, hogy 2033 önkormányzat 153 ezer erdei köbméter fa megvásárlásához kapott csaknem 2,8 milliárd forint támogatást, 152 önkormányzat pedig 240 millióból szerezhetett be 68 ezer mázsa barnakőszenet. A számukra kiírt pályázat kimondta, hogy a támogatási igényt benyújtó önkormányzatok nem kérhetnek semmilyen ellenszolgáltatást azon tüzelőanyag után, amelyet szociális alapon adnak polgáraiknak. Magyarán aki efféle támogatásban részesül, az teljesen díjmentesen kapja a fát vagy a barnakőszenet.

Azt, hogy a támogatásban ki részesülhet, elsődlegesen a helyi önkormányzatok határozzák meg, méghozzá helyi rendeletben. Ennek oka, hogy az érintett családokkal ők vannak a legközelebbi kapcsolatban. A vonatkozó pályázati kiírás azt tartalmazza, hogy a testületeknek a szabályokat úgy kell meghatározniuk, hogy előnyt élvezzenek a nyugdíjasok, a rendszeres szociális segélyben részesülők és a munkanélküliek, valamint azok, akik amúgy kapnak lakhatási támogatást a települési önkormányzatoktól. Ugyancsak előnyt kell élvezniük azoknak a családoknak, akik halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek.

Arról, hogy a jelen szezonban pontosan hány család részesülhetett ebben a támogatásban, még nincs pontos információ, de abból kiindulva, hogy a tavalyi program 2068 település 183 ezer szociálisan rászoruló háztartásának jelentett segítséget, a keret pedig a mostani szezonban azonos a tavalyival, nagyságrendileg idén is hasonló szám várható. Ez pedig nem mérhető ahhoz a 20 ezer körüli, nem is feltétlenül rászoruló családhoz, amely élni tudott az előző szezon 10 százalékos tűzifa-rezsicsökkentési lehetőségével. Persze a rászorulók a szociális támogatásból – amely a 3 milliárdos kerettel és a 183 ezer rászorulóval számolva átlagosan kevesebb mint 1 köbméter fát, pénzben kifejezve 15 ezer forint körüli segítséget jelentett a télre – már tavaly is hasonlóan részesültek. Viszont a 2014 őszén nagy hírverést kapott tűzifa-rezsicsökkentés „célcsoportjai\" nem is ők voltak, sokkal inkább az  önkormányzati választások szavazófülkéit felkereső polgárok.

Más kérdés, hogy most azok, akik tűzifával fűtenek, és nem rászorulók, nem részesülnek még abban az árelőnyben sem, amit a távhővel vagy gázzal fűtők idén is minden további nélkül megkapnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.