Elszállították a mérgeket az Illatos útról

Napokon belül bejelentést tehet Lázár János és Tarnai Richárd.

LD
2016. 01. 04. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon belül bejelentést tehet Lázár János és Tarnai Richárd az Illatos úti Vegyiművek telepének megtisztításáról, miután elszállították onnan a több ezer tonna veszélyes hulladékot. Erről az Együtt helyi képviselője, Baranyi Krisztina számolt be, aki októberben Lázárt is felkereste egy Kormányinfón, hogy ott a szennyezett talajvízből átadjon a miniszternek.

„Befejeződött a mérgek elszállítása a BVM Illatos úti telepéről! December 18-ig 2283 tonna mérgező vegyi hulladékot szállítottak el, jelenleg már csak a két hivatalos veszélyeshulladék-tároló összefolyóinak szivattyúzása folyik, utómunkálatok (aknák befedése) zajlik. Minden ki van takarítva, harminc éve nem nézett így ki a gyár!” – írta Facebook-oldalán a képviselő.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly áprilisban megígérte, hogy még 2015-ben megtisztítják a területet, erre pedig 1,1 milliárd forintot adnak.

Tavaly júniusban számoltunk be róla, hogy a mérgek már az Illatos úti telepről is kijutottak. Ez a Baranyi által rendelt mérési eredményekből derült ki. A benzol mértéke a Vegyiművek területén lévő talajvízben a határérték 50 000-szerese, a klórbenzolé a határérték 48 500-szorosa volt. Az említett mérgező anyagok egyben rákkeltő hatásúak is. A Greenpeace az Illatos úthoz közeli épületekből vett házi porban is kimutatott háromféle szennyező anyagot. Tavaly írtunk arról is, hogy Szűcs Péter kármentesítési osztályvezető szerint a legveszélyesebb hordók kiválasztása nem a bennük lévő káros anyagok, hanem a rajtuk lévő sérülések alapján történt meg.

Korábban a telepen 2005-től kármentesítést végző Elgoscar-2000 Kft. szakértője, Magyar Balázs arról beszélt a HVG.hu-nak: a kétezer tonna vegyi anyag miatt robbanásveszély nincs, a szennyeződés pedig egy eltemetett folyómeder miatt nem a Duna-ág felé szivároghat. Viszont, mint mondta, ha a vizet tisztítani kellene, durván húsz hektárról gyűjthetnék be, ez pedig 10-15 évbe is belekerülhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.