Február 22-ig visszakapjuk Rohácot

A szlovák maffiózó valószínűleg magyar börtönben érzi magát biztonságban.

Szemán László
2016. 01. 16. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már jövő héten magyar börtönben lehet Jozef Rohác, akit a Fővárosi Törvényszék (FT) január 11-én adott át ideiglenesen a besztercebányai büntetőbíróságnak. Az FT tegnap közölte az MTI-vel: január 7-én jogerős végzést hoztak arról, hogy Rohácot január 11-től február 22-ig ideiglenesen átadja a szlovák bíróság előtt folyamatban lévő büntetőügyben elrendelt igazságügyi szakértői vizsgálat végrehajtása céljából. A szlovák hatóság az ideiglenes átadás időtartama alatt köteles őrizetben tartani, és a szlovákiai eljárás befejezését követően haladéktalanul, de legkésőbb február 22-ig visszaadni a magyar hatóságoknak. A Rohác ellen Magyarországon folyó büntetőpert február végéig felfüggesztették.
Katarína Kudjaková, a bazini bíróság szóvivője az MTI-nek azt közölte tegnap, hogy január 11-én Rohácot törvényszéki pszichiátriai vizsgálat céljából szállították Szlovákiába, és várhatóan már a jövő hét elején visszaviszik Magyarországra. Dusan Danovy, Rohác szlovák ügyvédje kifejtette: bár maga is értesült Jozef Hamala holttestének megtalálásáról, nem feltételezi, hogy ügyfele ideiglenes Szlovákiába szállítása közvetlen összefüggésben állna ezzel.

Mint mondta: egyelőre sem vele, sem védencével nem közöltek olyan információt, hogy a törvényszéki vizsgálaton kívül másról is szó lenne. Michal Slivka, a szlovák Országos Rendőr-főkapitányság (PPZ) szóvivője szerint a Hamala-gyilkossággal több személy is gyanúsítható, nevüket a nyomozásra való tekintettel egyelőre nem közli a szlovák rendőrség, amely jelenleg arra vár, hogy cseh partnereik lezárják a nyomozás rájuk eső részét, és átadják az ügyet Pozsonynak. Az alvilágban Fogászként, illetve Patkányként ismert Rohácot hazánkban azzal vádolják, hogy 1998-ban egy ismeretlen megbízásából lelőtte Fenyő János médiavállalkozót; Portik Tamás megbízásából pedig a budapesti Aranykéz utcában felrobbantotta Boros „Óriás” Tamást, mert terhelő vallomást tett Portikra az olajszőkítésekkel kapcsolatban.

Tavaly augusztusban ehhez a két ügyhöz csatolta a Fővárosi Törvényszék az alvilágban Cinóberként ismert Domák Ferenc 1996. decemberi megölésének ügyét. Rohácot a gyilkossággal, felbujtóként pedig az olajügyekből ismert Energol Rt. két volt igazgatóját, Portik Tamást és F. Attilát vádolják. Mint ahogy azt tegnap megírtuk, most Rohácot azután adtuk át a szlovák hatóságoknak, mert egy bűnbánó maffiózó vallomása alapján Csehországban, Brno közelében megtalálták Jozef Hamala holttestét. A 18 éve eltűnt szlovák maffiózó Rohác bűntársa volt, résztvevője az Aranykéz utcai robbantásnak. Az ott használt Polski Fiatot – amelyet robbanóanyaggal tömtek meg – ő vásárolta egy lopott és meghamisított személyi igazolvánnyal. A magyar rendőrök hetek alatt azonosították a személyét, erről írt a korabeli magyar sajtó, így veszélyt jelentett a Rohác klánra.

Az eddigiek tükrében teljességgel kizárható, hogy Jozef Rohác bármit is mondjon a szlovák rendőröknek. Amikor 2011-ben másodszor is elfogták magyar hatósági körözés alapján és kiadták Magyarországnak, majd meggyanúsították az Aranykéz utcai merénylettel, majd később, amikor a Fenyő-merényletet is a terhére rótták, csak annyit mondott: nem követtem el a bűncselekményt. Rohác előéletét ismerve csoda, hogy még él. Az évezredfordulón a bujkáló Jozef Rohác írásban adott interjút egy szlovák lapnak. Ebben többek között utalt a titkosszolgálati kapcsolataira. A Fogász állítólag leírta pontosan, hogy milyen feladatokat – értsd: kivégzéseket – hajtott végre az SIS megbízásából, és azt „jó helyre letette”; ha eltűnne vagy meghalna, az írást nyilvánosságra fogják hozni. Ez a papír jelenti Rohác életbiztosítását, aki minden bizonnyal biztonságban érzi magát a magyar börtönben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.