Feladják a 15 perc alatti érkezést a mentők

Máté Gábor szerint ha nem ragaszkodnak minden esetben a 15 perchez, azzal emberéletek nyerhetők.

MNO
2016. 01. 23. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat élére tavaly decemberben kinevezett főigazgató a Népszabadságnak elmondta: nagyon komoly paradigmaváltásra van szükség, mert a 15 perces helyszínre érkezési időt mint elvárást el kell felejteni. Mint fogalmazott, ezt sehol nem találta meg előírásszerűen, pedig a házban többen is nyomoztak.

Állítása szerint a mostani kapacitások mellett az eszméletlen emberhez oda fognak érni 15 percen belül, ha az autók nem a bokasérülésekhez és a kullancscsípésekhez vannak éppen úton.

A mentőszolgálat vezetője hangsúlyozta: a 15 perces szabály csak ésszerűtlen kapacitásnöveléssel lenne megoldható, nincs annyi autó, orvos, hogy ez megvalósuljon minden esetben. Így az egyik legnagyobb vizsgája lehet a szervezetnek, hogy sikerül-e megértetni a lakossággal ezt a paradigmaváltást. A jövőben a mentésirányítónak például lehetősége lesz azt mondani: „köszönjük szépen a hívást, de önhöz nem küldünk mentőt, mert nincs értelme”. Máté Gábor kijelentette: „Ha meg tudunk állapodni, hogy ne ragaszkodjunk minden esetben a 15 perchez, azzal emberéletek nyerhetők.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.