Halásztelek: új betegeket regisztráltak egy óvodában

A mostani betegek összefüggésbe hozhatók a többi óvodában és iskolában megfertőződöttekkel.

MTI
2016. 01. 27. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szivák Bernadett szerint január 20-án egy újabb halászteleki intézmény, egy óvoda vezetője jelentette, hogy a hozzájuk járó 50 gyermekből 25, illetve 8 dolgozójuk közül 4 vírusos fertőzésre jellemző tünetekkel betegedett meg. Az ő székletmintájukból is calicivírust mutattak ki. A megbetegedett emberek kapcsolatba hozhatók a többi óvodában és iskolában megfertőződöttekkel – mondta a kormányhivatal sajtófőnöke. Utóbbi fertőzés körülményeinek vizsgálata még tart.

Először a Blikk írt a halászteleki tömeges rosszullétről, amit Szentgyörgyi József polgármester az MTI-nek másnap megerősített. Elmondta, hogy csaknem százötvenen betegedtek meg, és általában hányingerre, hányásra, hasmenésre panaszkodtak.

A polgármester korábban úgy fogalmazott, hogy mivel nem csak a halászteleki Hunyadi Mátyás-iskola önkormányzati fenntartású főzőkonyháján készített ételt fogyasztók közül kerültek ki a betegek, valószínűleg nem az ottani ebéd okozhatta. Ugyanakkor az iskola konyhájában vett tisztasági minták vizsgálatának eredményei higiénés üzemeltetési hiányosságokra utaltak.

Szivák Bernadett most elmondta: a járványügyi munkatársak 235 betegre (103 iskolás, 101 óvodás, 3 külső étkező és 28 családtag) derítettek fényt a január 7–16. között elvégzett járványügyi vizsgálatok során. A betegek székletmintáiból a laboratóriumi vizsgálatok calicivírust mutattak ki.

Mivel a tudomány mai állása szerint az ételmintából a vírus jelenlétét nem tudják kimutatni, a laboratóriumi vizsgálati eredmények nyilván nem igazolták annak közvetítő szerepét. Az érintettek által kitöltött 591 kérdőív adatainak feldolgozása alapján azonban valószínűsíteni lehet, hogy a fertőzést mégis étel terjesztette – derült ki a sajtófőnök szavaiból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.