Hat kiskorúval fagyoskodtak

Szorult helyzetbe került egy tizenegy tagú család Süttőn, már a bútorokkal fűtöttek.

Győr Ágnes
2016. 01. 06. 14:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életveszélyes helyzetet sikerült elhárítani a Komárom-Esztergom megyei Süttőn, ahol a Magyar Szociális Fórum közbenjárásával huszonnégy óra alatt elérték, hogy a polgármesteri hivatal tűzifát juttasson egy szorult helyzetbe került – egy alig több mint másfél hetes újszülöttet is nevelő – családnak. Minderről a szervezet vezetője számolt be tegnap lapunknak. Simó Endre szerint a család korábban több esetben is az önkormányzathoz fordult segítségért, de hiába. Miután a szervezet a közelmúltban levelet kapott az érintettektől, a település polgármesteréhez fordultak. A családnál csak ezután jelent meg a gyámügyi hivatal munkatársa, nyomatékosítva, hogy mihamarabb nyújtsanak be tűzifaigénylést. Azt követően, hogy az igénylés megtörtént, hétfőn egy köbméter tüzelő érkezett a családhoz, valamint az önkormányzat ígéretet tett arra, hogy további egy köbméter fát kapnak.

Lapunk megkereste a családot. Képviseletükben Kovács Attiláné Farkas Erika elmondta, a két szobából, konyhából és fürdőszobából álló ingatlanban tizenegyen laknak, közülük hatan kiskorúak. A helyzetük azután vált egyre nehezebbé, hogy 2009-ben elvált férjétől. Hozzátette, egy ideje már csak a két fiú dolgozik a családban, ők fejenként kicsivel több mint 60 ezer forintot keresnek havonta. A fizetésekkel együtt, a különböző támogatások révén a család összesen havi 268 ezer forintból gazdálkodik. A rendkívül mostoha körülményekről árulkodik az is, hogy a család 2012-ben a katasztrófavédelemtől kért engedélyt ahhoz, hogy az árvíz által kisodort fákat összegyűjthessék, az elmúlt időben pedig már a lakásban lévő bútorok egy részét is el tüzelték. Legutóbb egy komódot.
– Nagyon sajnálom, hogy ilyen messzire kellett menni ahhoz, hogy a polgármester lépjen – mondta lapunknak az asszony. Köszönetet mondott a segítségért Simó Endrének, illetve a település korábbi polgármesterének, Nagy Endrének, aki először figyelt fel a helyzetükre, és kapcsolatba léptette őket a Magyar Szociális Fórummal. – Ha ők nem lettek volna, talán meg is fagynak a gyerekek – tette hozzá. A szociális fórum az ügy kapcsán közleményben elismerését fejezte ki Czermann János polgármesternek és munkatársainak a gyors intézkedésért.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az állami televízióban eközben arról beszélt, hogy a szociális tüzelőanyag-támogatást tavaly megkapták az érintett önkormányzatok, a tüzelő kiszállítása pedig folyamatban van. A rászorulóknak legkésőbb február 15-ig meg kell kapniuk az ingyentüzelőt. Emlékeztetett, a program 2011-ben indult, és most 3 milliárd forint volt a támogatások összege. Támogatásra az ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhattak, 2185 település tette ezt meg. Az ingyentüzelő nagyjából egy-másfél hónapra elegendő, tavaly 182 ezer család jutott így meleghez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.