Kis földeket venne a fideszes polgármester

Húsz-harmincezret fizetne az egy-két aranykoronás földekért.

MNO
2016. 01. 07. 9:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz-harmincezer forintos vételi ajánlatot tett az Abádszalók külterületén található földekre Tomajmonostora fideszes polgármestere, Fazekas Szabolcs – írta a Népszabadság. A településvezető az egy-két aranykoronás földekre tartott igényt, ugyanakkor családtagjaival együtt már több száz hektár állami földet elnyert. A helyiek szerint a polgármester és családja érdekeltségében közel ezer hektár termőföld van – közölte a lap.

Mint a Népszabadság megírta, a hétszáz fős Jász-Nagykun-Szolnok megyei település vezetője jó viszonyt ápolhat Fazekas Sándor földművelésügyi, illetve Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel.

„Sokáig az állami gazdaság használta a parcellákat, de papíron mindig a miénk maradt. Igazából azt se tudjuk, merre van a terület, amire a polgármester ajánlatot tett, csak annyit, hogy az Abádi Majortól jó pár kilométerre. Pár tízezer forintot ígért érte, s nagyanyám úgy döntött, annyiért oda is adja neki, hadd vigye. Eddig is Fazekas Szabolcs használta, bár bérleti díjat nem láttunk egy fillért se. Zavaros az egész, osztatlan közös tulajdonban van a föld, a sok öregasszony ki se tudja silabizálni, mekkora hányad esik rá a területből” – fejtette ki a Népszabadságnak egy abádszalóki férfi.

Fazekas Szabolcs a lapnak elmondta: jelenleg is társaságuk használja a héthektáros, osztatlan közös tulajdonban lévő legelőt, a terület nagyobb részének pedig ők a tulajdonosai is. A vételi ajánlat a fennmaradó, nagyjából két-három hektárnyi részre vonatkozik.

Szabó Rebeka PM-es politikus tavaly intézett írásbeli kérdést az agrárminiszterhez, ebben pedig arról érdeklődött, miért nyert el Fazekas 169 hektárt a Hortobágyi Nemzeti Park földjeiből, míg az államtól 31 további földrészletet kapott ideiglenes használatba. Felesége, Bánfi Zsuzsanna, aki a Kunhegyesi Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese, 130 hektárt kapott haszonbérletbe, nyílt földárverésen pedig 47,3 hektár földet szerzett 63,3 millióért.

A jobbikos Magyar Zoltán pedig azt szerette volna megtudni Fazekas Sándortól, hogy lehet, hogy a tárcavezető barátja, a csak névrokon Fazekas Szabolcs is megvehette az általa eddig bérelt 400 hektár nagy részét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.