Korruptabb hely lett Magyarország

Dánia a legkevésbé korrupt ország a világban.

MNO
2016. 01. 27. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet által kiadott és 167 országot magában foglaló úgynevezett korrupcióérzékelési indexén (Corruption Perceptions Index, CPI) az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az eddigi legjobb helyezését érte el idén. A lista élén Dánia áll második éve a legkevésbé korrupt országként. Az észak-európai ország 91 pontot szerzett a maximálisan elérhető százból, míg a lista legvégén sereghajtó Észak-Korea és Szomália csupán nyolcat kapott.

Magyarország az 50. helyen áll a listán, ami visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Hazánk egy évvel korábban még az 47. helyen állt – írja az Euractiv.

„Magyarországon az állam és a végrehajtó hatalom is érintett a korrupcióban, a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás és a civil szféra kárára is” – mondta a felmérés kapcsán Anne Koch, a Transparency International európai igazgatója.

A vizsgált 168 ország közül az első 20 fele uniós tagország, beleértve Dániát, Finnországot és Svédországot. Spanyolország két helyezést vesztett és most a 36-ik helyet foglalja el a korrupciós indexen. Lengyelország is esett és most a 30-ik helyen áll. Az EU-országok közül Bulgária a korrupció „királya” és a 69-ik helyen található. Németország javult tavalyhoz képest és most a tizedik helyen áll.

A jelentés szerint nem reménytelen a korrupció elleni küzdelem, mert tavaly több országban javult a helyzet, mint amennyiben romlott. Ugyanakkor egyetlen ország sem mentes a korrupciótól, és a világ országainak 68 százalékánál, köztük a vezető gazdasági hatalmakat összefogó G20 csoport minden második tagjánál továbbra is erős a korrupciós fertőzöttség a közszférában.

Az utóbbi négy évet együttvéve a legnagyobb mértékben Líbiában, Ausztráliában, Brazíliában, Spanyolországban és Törökországban romlott, és Görögországban, Szenegálban és Nagy-Britanniában javult a korrupciós helyzet a CPI szerint.

Magyarország – bár továbbra is „szabad\", és osztályzatai azonosak a tavalyiakkal – romló tendenciát mutat abból a szempontból, hogy törvényekkel, egyes szakpolitikai döntésekkel és a gyakorlatban drasztikusan megnyirbálták a menekültek lehetőségét a menedékjog-kérelemre, valamint abból a szempontból is, hogy tovább romlott a média helyzete, valamint amiatt, hogy a kiterjedt kormányzati korrupció hatással van a kereskedelmi tevékenységre és a versenyre – állapította meg a demokrácia állapotát országonként és globálisan is vizsgáló, washingtoni központú Freedom House (FH) nemzetközi civil szervezet szerdán közzétett idei jelentésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.