Még nem javasolt a jégre menni a Balatonon

A Holt-Tiszán azonban saját felelősségre már lehet korcsolyázni.

MTI
2016. 01. 23. 20:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csesznok Csilla tájékoztatása szerint a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság január 23-án végzett mérése alapján a szolnoki Holt-Tisza jégvastagsága a mért pontokon 11 centiméter, saját felelősségre használható korcsolyázásra. Hozzátette: a hatályos jogi szabályozás értelmében szabad vizek jegén tartózkodni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. A jég használata nem engedélyköteles, mindenki saját felelősségére teheti, de érdemes figyelembe venni a tiltásokat és a szakemberek ajánlásait – hangsúlyozta. A természetes állóvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog, egységes a szerkezete – fűzte hozzá.

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel a biztonságos munkavégzés kivételével, továbbá kikötők és veszteglőhelyek területén, folyókon rianás esetén – olvasható a Police.hun.

A tájékoztatás szerint a jégbeszakadásoknak halálos kimenetelű végkifejletük lehet, az ilyen jellegű balesetek fő veszélyét elsősorban a kihűlés jelenti. A jeges vízben a legkritikusabb időszak az első egy-két perc, amikor úgynevezett hidegsokk éri a vízbe került embert, és lényegében ennyi idő alatt kihűlhet – áll a rendőrség honlapján.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szombaton délután az MTI-nek elmondta: a mérések szerint a Balatont már 8-13 centiméteres jég fedi, de a jégtakaró egyenetlen, ezért egyelőre nem javasolják, hogy rámenjenek az emberek.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság központi ügyeletének tájékoztatása szerint a Velencei-tó jege még nem elég vastag, életveszélyes rámenni. Közölték, hogy a partról a rendőrök folyamatosan ellenőrzik a tavat, és senkit nem engednek a jégre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.