Mégsem kapnak sokmilliós végkielégítést?

Noha korábban erről volt szó, a különadó miatt sokkal kevesebbre számíthatnak.

MNO
2016. 01. 27. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszabadság korábban értesült arról, miszerint a távozó kormánytisztviselők akár 10 milliós „díjazásra” is jogosultak lesznek, ha vállalják, hogy távol maradnak az állami és az önkormányzati szférától hat évig. A lap birtokába került kormány-előterjesztésben ezért olyan javaslat kidolgozását javasolták, mely biztosítja, hogy egyes, a közszférából történő önkéntes távozás eseté­ben az érintett köztisztviselő a neki egyébként járó vagy nem is járó végkielégítés összegét jelentősen meghaladó egyszeri juttatásban részesüljön. A végkielégítés esetében ennek összege akár a végkielégítés 3-4-szeresét is elérhetné.

A HVG szerdai cikkében továbbfűzte a gondolatsort, és rámutatott: könnyen lehet, ezeket a pénzeket terheli az állami végkielégítésekre kivetett 75 százalékos különadó. Mint írják, a potenciális állásvesztők abba a kategóriába tartoznak, amelyben a végkielégítés 3,5 millió forint feletti részét terheli a különadó. Így a 10 milliós végkielégítés durván 2,4+1,625, azaz kevesebb mint felére – úgy 4 millióra – olvad. (A 3,5 milliós rész után társadalombiztosítási járulékot és az szja-t kell fizetni, azok elviszik a bruttó jövedelem egyharmadát, a 3,5 millió forint feletti részre viszont a 75 százalékos különadót kell felszámítani.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.