Nem költ a Klik eleget az iskolákra, Dombóvár perel

A polgármester szerint a dombóvári probléma országos jelenség.

MTI
2016. 01. 08. 10:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cikkben felidézték, hogy Dombóváron a Klik hét, önkormányzati tulajdonú általános és középiskolát vett át működtetésre 2013-ban. Ezekre a tanintézményekre a város milliárdokat fordított a korábbi évtizedben, a település irányítói ugyanakkor úgy látják, hogy az állami fenntartó az elmúlt három évben szinte semmit nem költött karbantartásra, ezért az ingatlanok állaga sokat romlott.

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere a lapnak elmondta: a városvezetés jelezte elégedetlenségét a Klik helyi és megyei tankerületének, a panasznak azonban nem volt hatása. A polgármester úgy fogalmazott: elismeri, hogy egyik épület sem omlik össze, ha továbbra is elmaradnak a javítások, az ingatlanok ugyanakkor sokat veszíthetnek értékükből.

Ezért a dombóvári képviselők a legutóbbi ülésükön Szabó Loránd előterjesztésére megszavazták: „perbe hívják” a Kliket, és megpróbálják kikényszeríteni, hogy az iskolafenntartó fordítson annyi pénzt a rábízott intézmények karbantartására, hogy azok megőrizzék állapotukat és értéküket.

A polgármester szerint a dombóvári probléma országos jelenség, ám a települések eddig nem mertek szembeszállni a Klikkel. A Tolna megyei város „bátorságában” az is szerepet játszott, hogy itt a 2014-es választáson a Természetesen Dombóvár jelöltjei legyőzték a Fidesz aspiránsait – olvasható a Népszabadságban.

Ahogy a Hír TV beszámolt róla, Miskolcon sem rózsás a helyzet. A Herman Ottó Gimnázium pedagógusai úgy látják: évről évre több feladatot kapnak, ami oda vezetett, hogy mára a tanárok és a gyerekek is túlterheltté váltak. Az intézményfenntartás anomáliái pedig közben napi működési gondokhoz vezetnek.

Gémesi György az MNO-nak elmondta, egyelőre nem tud nagy mennyiségű panaszról, de a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke hozzátette: a perekhez egy bizonyos mértékű „bátorságra” is szükség van, vagyis ha probléma van, akkor nem minden település mer lépni, mert más támogatások is függhetnek ettől, ha barátságtalannak ítéli meg az ilyen típusú perlést a politika. Gödöllő polgármestere szerint a Klikkel nagyon sok gond van, ezek közt említette a szakmai és finanszírozási gondokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.