Orbán, az „európai ellencsászár”

A német konzervatív napilap szerint a magyar miniszterelnök az erődemelés építőmestere.

MTI
2016. 01. 24. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A konzervatív hetilap Üdvözöljük a kelet-európai unióban című terjedelmes összeállításában kiemelte, hogy az „egykori keleti tömb országai már nem várnak Brüsszelre és Berlinre”, hanem „kiépítik erődítménnyé a Balkánt”, és Orbán Viktor magyar miniszterelnök e tevékenység „építőmestereként” mutatja be magát.

A szerzők egyebek között kifejtették, hogy a menekültválság a délkelet-európai térség országainak „legnehezebb próbatétele a kommunizmus vége óta”. Ezeknek az államoknak a kormányai „csalódottak a brüsszeli problémamegoldó gépezet” és a „menekültáradat” korlátozására tett német kísérletek kudarca miatt.

A válság „a nagy esély” az „autoriter” módon kormányzó miniszterelnököknek, mint Orbán Viktor, aki úgy léphet fel, mint egy „európai ellencsászár” – tették hozzá a több szerző, köztük a lap Magyarországgal is foglalkozó munkatársa, Boris Kálnoky által jegyzett írásban.

A belgrádi, brüsszeli, budapesti, ljubljanai és szkopjei keltezésű összeállítás szerint „egyre több támogatót nyer meg” Orbán Viktor, aki már „korán a menekültekkel szembeni védekezést szorgalmazta keresztény-nemzeti felhangokkal”.

A határkerítés és a „szolidaritás” helyett a „nemzeti érdekek” érvényesítését célzó „kemény fellépés” a jelek szerint „egyelőre megoldotta a menekültválságot Magyarország számára”, amit a választók a közvélemény-kutatási adatok alapján „értékelnek”.

Most pedig az „új kelet-európai uniónak” a menekültek számának csökkentésére vonatkozó német elgondolással szemben a magyar megoldáson alapulva van egy „ellenjavaslata”, amely Görögország „kirekesztéséből”, illetve abból áll, hogy Macedóniát ki kell építeni „erődítménnyé” – áll a Welt am Sonntag összeállításában, amely szerint a macedóniai határkerítést ugyan a szkopjei kormány képviselőinek tájékoztatása szerint Berlinnel „szorosan egyeztetve” építik, de a „minta” a magyar megoldás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.