Pest megye elszakad a fővárostól

Pénteken hivatalosan is bejelentik Pest megye és a főváros válását.

MNO
2016. 01. 28. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy a megye elválik a közép-magyarországi régió másik nagy területi egységétől, Budapesttől – írják.

Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke korábban elmondta: a megyei közgyűlés október 30-án egyhangúlag támogatta az önálló Pest megye régió kialakítását. Budapest és Pest megye kettéválasztását a Fővárosi Közgyűlés is egyhangúlag támogatta.

Pest megye jelenleg a fővárossal közösen alkotja Közép-Magyarország régiót, és Budapest fejlettségi szintje miatt nem jogosult olyan mértékű európai uniós támogatásokra, mint a fejletlenebb régiók – közölte a sajtófőnök. Az önálló régióvá válás előnyeit Pest megye a következő uniós fejlesztési ciklustól, 2021-től élvezheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.