Szembeszállt egy fideszes Matolcsy feleségével

Egy MNB-s üdülőért harcol Balatonkenese és Balatonakarattya, utóbbit Matolcsy Gyöngyi vezeti.

MNO
2016. 01. 08. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak ingatlanvásárlása két település csatározásához vezetett – írja a Népszabadság. A fideszes vezetésű Balatonkenese és a Matolcsy Gyöngyi vezette, Kenesétől nemrég elszakadt Balatonakarattya is magának szeretné a befektetést a lap szerint.

890 millió forint plusz áfa értékben vette meg az MNB hat alapítványa Balatonakarattyán a vízparttól húsz méterre fekvő hathektáros egykori MÁV-üdülőt. A településen Matolcsy György jegybankelnök sok időt töltött gyermekkora óta és felesége a polgármester – függetlenként.

Ugyan az üdülő a helységnévtáblák és a helyiek szerint is Akarattyán található, az MNB alapítványai szerint valójában Kenesén helyezkedik el. Matolcsy Gyöngyi viszont akarattyai fejlesztésről tett említést.

Az ellentmondásos helyzettel kapcsolatban a lap megkereste Tömör Istvánt, Balatonkenese Fidesz–KDNP-s polgármesterét, aki azt mondta, hogy a két település 2014-es szétválása (amelyben a Matolcsy család is tevékenyen részt vett) óta nem tudtak megegyezni a vagyonelosztásról. Akarattya önhatalmúlag húzta meg a két település határát, ezt Kenesén elfogadhatatlannak és jogszerűtlennek tartják – mondta. A cikkből kiderül: mindkét település igényt tart az üdülőre, Kenese szerint a vagyonmegosztás lezárultáig jogszerűen minden hozzájuk tartozik, ráadásul a MÁV-üdülő előtti 20-25 méteres parti sáv is a kenesei önkormányzat tulajdona. Tömör elmondta:

„Balgaság lenne azt gondolni, hogy ebben az ügyben nincs szerepe a szomszédos település polgármestere nevének, családi hátterének.”

Hozzátette: ő nem a jegybankelnök nejével tárgyal, hanem az akarattyai polgármesterrel, és Kenese lakóinak érdekeit tartja szem előtt. Ha nem tudnak megegyezni, akkor bírósági megoldást helyezett kilátásba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.