Szinte mindenki adott ujjlenyomatot

Az adatvédelmi biztos szerint alaptalanok a szuperkártyával kapcsolatos félelmek.

Markotay Csaba
2016. 01. 07. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs mitől félni az e-kártyával kapcsolatban, és az, hogy már az első napokban ennyien jelentkeztek az új okmányért, jelzi, hogy az állampolgárok is nyugodtak – mondta a Magyar Nemzetnek Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Mint arról beszámoltunk, az utóbbi napokban roham indult az új, biometrikus igazolványokért. Az első nap, hétfőn csaknem tízezren, míg kedden hétezernél többen igényelték az új okmányt, míg korábban napi három-négyezren kértek személyit. Tegnap Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke az állami tévének arról beszélt, az új igazolványt igénylők 80 százaléka kéri, hogy az okmány tárolóelemében rögzítsék az ujjlenyomatát is.

Korábban megjelentek aggodalmak az új személyivel kapcsolatban, többen biztonsági kockázatokat említettek, mondván, az e-kártyával együtt járó nagy állami adatbázis vonzó célpont lehet, ráadásul a kártya segítségével szinte teljes profilt lehet alkotni a birtoklójáról. A különböző adatokból (például az adószámból vagy a taj-számból) kiderülhet, hogy az illető hol lakik, mennyit keres, mikor járt orvosi szűrővizsgálatokon, van-e köztartozása. Péterfalvi Attila szerint azonban jogilag megfelelő az új szabályozás, és adatbiztonsági szempontból is minden rendben van, hiszen az egy helyen tárolt különféle adatokból minden hivatal vagy szerv csak azt tudja leolvasni, amihez „kompetenciája” van. Emellett az adatok beolvasásához a kártya tulajdonosának közreműködése is szükséges. Az ujjlenyomat esetében szintén külön leolvasót kell használni, ráadásul ez választható, nem kötelező eleme az e-kártyának – tette hozzá az adatvédelmi biztos.

Az első igénylők január 12-én vehetik kézbe az új személyazonosító okmányaikat. Az új igazolványt nemcsak azok kérhetik, akiknél hamarosan lejár a korábbi okmány érvényessége, hanem mások is. Az ingyenes új igazolvány egy sor, most még különálló okmány funkcióját átveszi. Például az adókártyáét és a taj-kártyáét is, bár ezeket nem vonják ki a forgalomból, viszont az új okmány tartalmazni fogja az e kártyákon szereplő adatokat is, gyorsítva az ügyintézést. A kártya ugyanakkor nem váltja ki a vezetői engedélyt és a lakcímkártyát. Az útlevél sem lesz felesleges, csak helyettesíthető. Az okmány tárolhat ujjlenyomatot, ha ehhez az igénylő hozzájárul, és elektronikus aláírásra is alkalmas lesz. Az új személyazonosító érvényességi ideje a korábbinál rövidebb, csupán hat év lesz, 18 évnél fiatalabbak esetében pedig csak három év.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.