Terror: a sajtóban vág vissza a kormány

Egyeztetnének az ellenzéki pártok a terrorveszélyhelyzetről, de még nincs időpont. A kabinet erőpozíciót vett fel.

Katona Mariann
2016. 01. 25. 9:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze néhány nap telt el azóta, hogy a kormány – terrorveszélyre hivatkozva elővezetett – alaptörvény-módosítási terve egyértelmű ellenzéki elutasításba ütközött, a Fidesz már ki is használta a helyzetet, és újsághirdetésekben hibáztatja ellenfeleit. Érdekesség, hogy az elég gyorsan nyomtatásba került, a kormánypárt logója alatt futó féloldalas reklámok csak a baloldalról szólnak, miközben fideszes politikusok nyilatkozataikban már a Jobbikot is szinte hozzájuk sorolják. A már tegnap is az egyik országos napilapban megjelentek szerint a baloldali pártok „nem támogatják az alkotmánymódosítást, nem akarják megvédeni az országot a terroristáktól”.

A Magyar Nemzet a Fidesz sajtóosztályától megtudta, a hirdetés három országos napilapban jelenik meg egy-egy alkalommal. Arra nem kaptunk pontos választ, hogy ez mennyibe kerül; a lapoknál alkalmazott hirdetési tarifák szerint számolnak majd el. A sajtóosztály annyit árult még el, hogy más hasonló akció, például újabb plakátkampány nincs tervbe véve. A hirdetésekkel kapcsolatban Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke megkeresésünkre úgy fogalmazott, a mostani eset „sajnálatosan beleillik az elmúlt egy év hazug kormányzati propagandájába”.

Az ellenzék közben arra vár, hogy a Fidesz mikorra tervezi az újabb egyeztetést a terrorveszélyhelyzetről. Halász János, a kormánypárti frakció szóvivője ugyanis a hét végén azt mondta, készek a megbeszélésre, de nem ésszerűtlen kompromisszumokra, hanem megoldásra törekszenek. A Jobbik pénteken, saját javaslatuk ismertetésekor még azt közölte, hogy az összes felvetésükhöz ragaszkodnak – például a terrorveszélyhelyzet elrendeléséhez négyötödös parlamenti döntésre legyen szükség –, ám a hét végére mintha megenyhültek volna. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője tegnap lapunknak azt mondta, ha a Fidesz nyitott arra, hogy pontról pontra végigmenjenek a kritikus részeken, szakmai érvekkel alá tudják támasztani felvetéseiket, és érdemi vita alakulhat ki, akkor a Jobbik is engedhet. Egyúttal „nevetséges habonyi trükknek” nevezte, hogy a Fidesz kommunikációja szerint a magyar emberek ellen vannak, hiszen pártjuk volt az, amelyik kiállt a kerítés építése vagy épp a honvédség határra vezénylése mellett.

Az MSZP az eredeti kormányzati javaslatot nem tekinti tárgyalási alapnak, de készítettek egy szakmai vitaanyagot, amelyről hajlandók tárgyalni. A szocialisták azt elfogadnák, hogy a kormány hirdethesse ki a terrorveszélyhelyzetet, és azonnal cselekedhessen, ám mindössze néhány jogkorlátozó intézkedést tennének lehetővé, és azt is csak nyolc napig. Utána viszont az Országgyűlés kétharmados döntéséhez kötnék a további lépéseket.

Kiszelly Zoltán politológus szerint a Fidesz előtt jelenleg két út áll. Vagy politikai alkukat köt, például befogad ellenzéki javaslatokat, hogy biztosítsa az elképzeléseihez szükséges kétharmados többséget, vagy pedig erőpozíciót vesz fel. Kiszelly szerint ha történne Európában a múlt novemberi párizsi terrorcselekményhez hasonló támadás, az nyomás alá helyezné az ellenzéket, hogy alku nélkül fogadja el a kormány javaslatát.

A Magyar Nemzet által megkeresett jogász közben arról beszélt, hogy a hatóságoknak jelenleg is megvannak a lehetőségeik, ha például készülő terrorcselekményről szereznek tudomást. A Lattmann Tamás által hozott példa szerint ha a kormány információt szerez egy Pécsett tervezett robbantásról, a hatóságok kiüríthetik és lezárhatják az érintett helyszínt, és még a közlekedést, illetve a tömegközlekedést is korlátozhatják. Lattmann Tamás megfogalmazása szerint nagyon precízen körül kellene írni, hogy pontosan mikor is van lehetőség az alapvető jogok korlátozására is lehetőséget biztosító intézkedésekre. Fontosnak nevezte, hogy mindenképpen legyen a kormány felett akár bírói, akár alkotmánybírósági kontroll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.