Tizedelnek a járásokban, a megyéknél is

Nem csak a minisztériumi háttérintézmények és állami szervek durva átszabásával jöhet 20 százalékos „lefaragás”.

Markotay Csaba
2016. 01. 27. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén július elsejétől a kormány tervei szerint a járási és megyei kormányhivatalok álláshelyeinek 10 százalékát szüntetik majd meg. A járási hivatalokban 16 800-an dolgoznak, megyei szinten pedig 17 ezren, vagyis a 10 százalékos csökkentés majdnem 3400 ember elküldésével járna, épp a köztisztviselők napjára időzítve – mondta lapunknak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Boros Péterné hozzátette, ezt részben az üres álláshelyek megszüntetésével akarja elérni a kormány, hiszen négy éve létszámstop van a hivataloknál, és így a nyugdíjba vonulók helyett nem vettek fel új embereket. Tehát nyilván azzal kezdi a kabinet, hogy az üres helyeket „kiírja” a rendszerből. Csakhogy jelentős munkaerőhiány alakult ki, részben az alacsony keresetek, részben a létszámstop miatt, így inkább az üres álláshelyek betöltésére lenne szükség – vélte az érdek-képviseleti vezető.

A szakszervezet a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum legutóbbi ülésén találkozott ugyan a kormánytisztviselői karról szóló javaslattal, de a minisztériumi háttérintézmények megszüntetése, illetve beolvasztása ügyében semmilyen tájékoztatást nem kaptak. Ezért még hétfőn kezdeményezték a fórum összehívását. Azt nem tudják még, hogy mikor sikerül egyeztetni.

– Az egészségügy és az oktatás mellé most ez a terület is felzárkózott, létszámhiány és bizonytalanság van a közszolgák körül, az állam pedig a legrosszabb munkáltatóvá lépett elő. Ha pedig sok ezer embert irányítanak át a versenyszférába, az sem jó megoldás, mert azzal a veszéllyel jár, hogy az egyetemről kikerülő fiatalok nem tudnak majd elhelyezkedni ott – vezette le a főtitkár, aki nem tartja jónak a leépítések ügyében kezdődött számháborút, ezért is akarják elérni az érdekegyeztető fórum összehívását.

Arról tegnap az Index számolt be, hogy a Lázár-féle tervezettel, vagyis a 73 állami szerv, illetve minisztériumi háttérintézmény megszüntetésével vagy minisztériumokba olvasztásával mintegy hatezer állami dolgozótól válnánk meg. (Arról már a múlt héten beszélt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az új feladatgazdák, tehát a minisztériumok a beolvasztás előtti létszám csupán 80 százalékát veszik majd át. Innen jön ki a 20 százalékos leépítés.) A hírportál által megszerzett előterjesztés mellékletéből kiderül, hogy a minisztériumok alatt működő központi hivatalokban és költségvetési szerveknél idén év elején 250 248-an dolgoztak. Ebből a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), továbbá a rendvédelmi és nemzetbiztonsági feladatokat ellátó szervek dolgozóival nem kell számolni, így 36 245-re apad a potenciális érintettek köre. Pontosabban ennél még nagyjából ötezerrel kevesebbre, ugyanis a Magyar Államkincsárat, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet, az Országos Mentőszolgálatot, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt és a Veritas Történetkutató Intézetet érintetlenül hagynák – emlékeztetett a portál. Ennél a létszámnál 20 százalékos leépítéssel durván 6000-rel csökkenhet az állami alkalmazottak létszáma.

Érdekes a tervezetben megjelent kormányzati indoklás is. A több ezer, sőt több tízezer ember sorsát befolyásoló program szükségességét részben az alaptörvényből vezették le: mindenkinek joga van ahhoz, hogy ügyeit a hatóságok részrehajlás nélkül, tisztességes módon és ésszerű határidőn belül intézzék, ez viszont manapság nincs garantálva mindenkinek – szól az Index szerint az érvelés, ahogy az is előkerül, hogy az érintett szervezetek működése átláthatatlan és pazarló. De az, hogy a fűnyíróelvhez hasonló megszüntetés vagy a létszámcsökkentés miként járulhat hozzá a részrehajlás nélküli ügyintézéshez, egyelőre nem világos. A tervezetben szó esik arról is, hogy az átalakításban nem érintett központi hivataloknál és minisztériumi háttérintézményeknél (ezeket külön felsorolja a dokumentum) az idei dolgozóknak csak a 90 százaléka maradhatna státusban 2017-ben.

Állítólag a végső döntést Orbán Viktor hozza majd meg a bürokráciacsökkentési „halállistáról”, azaz ő dönti el, hogy a 73 intézményből hány maradhat. A konkrét intézményneveket tartalmazó lista ellen sajtóhírek szerint több miniszter is tiltakozott, a háttérintézmények vezetői pedig többnyire csak a sajtóból értesültek róla, hogy mit tervez velük a kormányzat.

Az alkudozásra nincs sok idő, a tervek szerint a február 10-i kormányülésen már el is dönthetik, pontosan mely intézményeket szüntessenek meg vagy soroljanak minisztérium alá. Lapunk úgy tudja, a Lázár-listán szereplő minisztériumi háttérintézmények vezetőit néhány hete már berendelte a Miniszterelnökség éppen azért, hogy számot adjanak a tevékenységükről. Azt azonban, hogy erre miért volt szükség, akkor nem indokolták meg nekik.

Az ELTE közigazgatási jogi tanszékének vezetője, Fazekas Marianna arra hívta fel a figyelmet, hogy a központi hatóságoknál dolgozóknak akkor is el kell látniuk a feladatukat, ha a kormány bürokráciacsökkentést hirdet, a minisztérium alá sorolással legfeljebb a cégtáblát cserélik majd ki. A múlt héten ismertetett módon tehát épp a bürokráciát nem lehet csökkenteni – tette hozzá. Gál András Levente, a Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet Alapítvány kuratóriumi elnöke, korábbi közigazgatási államtitkára szerint jó a tervezett átalakítások iránya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.