„Tizedmegoldás” a bölcsődei béremelés

Szűcs Viktória szerint a kormánynak diplomához kellene segítenie a középfokú végzettségű bölcsődei dolgozókat.

MTI
2016. 01. 04. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűcs Viktória az M1 csatorna hétfő reggeli műsorában arról beszélt, hogy bár jóval több pénzt kapnak a diplomás bölcsődei nevelők, az intézkedés jellemzően csupán a vezetőket és a szaktanácsadókat, a dolgozók 11 százalékát érinti.

A szakszervezeti elnök kiemelte, hogy még nagyon fiatal a diplomás képzés a területen: az első csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszak 2009-ben indult. Másfelől sokan szeretnének diplomát szerezni, ezt azonban anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé, mivel a pályakezdők alig keresnek többet nettó nyolcvanezer forintnál, de a nyugdíj előtti bér is mindössze száztizenegyezer forint.

Szűcs Viktória szerint a kormánynak egyrészt diplomához kellene segítenie a középfokú végzettségű bölcsődei dolgozókat, másrészt átmenetileg rájuk is ki kellene terjesztenie a pedagógus-életpálya középfokú bértábláját.

A szakszervezeti elnök szóvá tette, hogy a technikai munkatársak – például az adminisztratív területen vagy az élelmezésben dolgozók – bérének emelése még tervezetek szintjén sem merült fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.