Több száz körzet maradt betöltetlen

Nem hozta a várt sikert a letelepedési támogatási pályázat, továbbra is sok praxis vár még háziorvosra.

Kuslits Szonja
2016. 01. 06. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásokkal ellentétben 2015-ben sem hozott átütő sikert a háziorvosi praxisjog-vásárlási és letelepedési támogatás, 71 sikeres pályázat érkezett az OEP-hez, ám végül csupán 64 orvos kötötte meg a szükséges szerződést. Ahogy azt az OEP-től megtudtuk, a legalább 12 hónapja betöltetlen körzetekben munkát vállaló háziorvosok letelepedési támogatására 26 nyertes pályázat érkezett, de a pályázók közül végül egy orvos nem kötötte meg a támogatási szerződést. A praxisjog-vásárlási támogatásra az OEP 45 sikeres pályázatot regisztrált, ám közülük hatan végül úgy döntöttek, hogy a sikeres pályázat ellenére mégsem kötik meg a szerződést.

Ahogy azt a Magyar Nemzet megtudta, praxisjog-vásárlási támogatást a legtöbb pályázó budapesti körzetekre igényelt, 13 háziorvos szeretne a fővárosban praxishoz jutni. Jóval kevesebb, mindössze három-három pályázat érkezett Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében található praxisra, míg Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala, Komárom, Veszprém, Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére vonatkozóan csupán egy-egy pályázat érkezett. A kiírás szerint a praxisjog vásárlására maximum négymillió forint igényelhető.

A tartósan betöltetlen praxisok feltöltését célzó letelepedési támogatás esetében 25 szerződést sikerült kötni, ebből 5 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő körzetet érint. Itt akadnak olyan települések is, ahol már tíz éve nincs háziorvosi ellátás. Heves megyében négy, Pest megyében 3, míg Tolna, Vas, Győr-Moson-Sopron megyékben két körzetben lesz ismét ellátás. Egy-egy orvos vállal tartósan betöltetlen praxist Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy, Bács-Kiskun, Csongrád és Baranya megyékben. Az összesen 471,6 millió forint értékű támogatást az OEP a múlt év végén átutalta. A keretösszeg egyébként idén 750 millió forint volt.

Az országban 238 körzetben nincs legalább egy éve háziorvos, ezek közül most mindössze 25 körzetben lesz biztosan újra ellátás, hiszen a praxisjog-vásárlási támogatást nem csak betöltetlen körzetekben lehetett igényelni. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabb a helyzet, a tartósan betöltetlen háziorvosi szolgálatokról vezetett nyilvános lista szerint ott negyven praxis betöltetlen.

A pályázati kiírás szerint az, aki legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi praxist vállal, hatmillió forint letelepedési támogatást kaphat. Hétmillió forint jár annak, aki két éve betöltetlen körzetet nyer el, 36 hónapja üres körzetnél nyolc-, míg legalább 48 hónapja betöltetlen szolgálat esetében kilencmillió forintot kap a nyertes orvos. Aki legalább 60 hónapja üres praxisban vállal munkát, annak tízmillió forint adható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.