Új állami járműveket hoz az új év

Több tízmillióba kerülnek az új állami autók, egyelőre nem tudni, ki és mire használja majd őket.

Horváth Csaba László
2016. 01. 05. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több helyen is járműbeszerzéssel indítják az évet az állami szférában a Közbeszerzési Értesítő szerint. A december végén megjelent értesítő alapján új autókat vásárol az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (Emet). Összesen tíz új járművet szerez be a tárca a Porsche Hungaria Kft.-től, több mint nettó 40 millió forint értékben. Az autók közül nyolc felső közép kategóriás, kettő pedig középkategóriás személygépkocsi. Előbbikre közel nettó 34 millió forintot költenek, utóbbiak pedig csaknem nettó hétmillió forintba kerülnek. Azt egyelőre nem tudni, milyen típusú autókról van szó, és ki fogja használni őket, ugyanis a minisztérium egyelőre nem válaszolt a kérdéseinkre.

A humántárca háttérintézménye mellett a Legfőbb Ügyészségnél is új kocsikat vesznek, összesen 21-et – ez már az idei első Közbeszerzési Értesítőből derült ki. A kiírás szerint egy felső közép kategóriájú „protokoll” személygépjárművet vásárolnak, valamint 19 felső közép kategóriájú „szolgálati” autót szereznek be. Pályázatot írtak ki továbbá egy hétszemélyes kisbusz beszerzésére. Az viszont nem derül ki a kiírásból, hogy az ügyészség mekkora keretösszeget szán az autók beszerzésére.

Emlékezetes, legutoljára tavaly nyáron volt komolyabb járműbeszerzés az állami szektorban. Akkor egyedüli pályázóként a Porsche Hungaria nyerte meg a kormányzati autótendert. Első körben több mint 40 járművet cseréltek le nettó 430 millió forintért. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság akkor azt közölte, hogy 170 lóerős Skoda Superbeket, 150 lóerős Skoda Octaviákat és 180 lóerős Volkswagen Multivanokat szereznek be. Az Orbán-kormány egyébként 2011-ben cserélte le a miniszterek és államtitkárok autóinak egy részét Skoda Superbekre, mintegy hatszázmillió forintért csaknem száz autót vettek. Az elődök Audijai az új kormánynak hivalkodók voltak, s nem gazdaságos az üzemeltetésük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.