Várpalotán gyakorlatozik a NATO

Több mint egy hónapig lesznek katonai mozgások a hollandok vezetésével.

MTI
2016. 01. 11. 16:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról már a Magyar Nemzet is írt, folytatódnak a korábbinál nagyobb szabású, szinte kivétel nélkül NATO-szövetségesi gyakorlatok Magyarország területén idén, és a gyakoriságuk is nőni fog. Az értesülés bizonyítást nyert hétfőn.

A HM közleménye szerint a február 21-ig tartó „Várpalota Challenge 2016” lehetőséget teremt Magyarországnak arra, hogy gyakorolja a NATO-erők befogadó nemzeti támogatásával kapcsolatos feladatokat. A hadgyakorlat előkészítésében és végrehajtásában a Magyar Honvédség aktívan részt vesz. A holland fél térítés ellenében tartózkodik Magyarországon – tették hozzá.

Kiemelték, a gyakorlat térségében fokozott katonai mozgás és jelenlét várható. Hétfőn a Hegyeshalom–Veszprém-, csütörtökön a Hegyeshalom–Pápa-útvonalon csoportosítanak át katonai technikai eszközöket. Emiatt a Magyar Honvédség a közlekedők megértését kéri.

A HM azt írta: a hadgyakorlat erősíti a holland–magyar katonai kapcsolatokat a NATO-n belül.

Felidézték: a magyar katonák 2006 októberében Hollandiától vették át a tartományi újjáépítési csoport (PRT) feladatait Afganisztánban, Baglánban. A két nemzet katonái együtt szolgáltak a NATO és az Európai Unió számos műveletében, így például Afganisztánban, Koszovóban és Szomáliában. Emellett Hollandia is részese azon 12 államnak, amely létrehozta a pápai Nehéz Légiszállító Ezredet, a C–17-es szállítógépeket üzemeltető nemzetközi alakulatot – sorolta közleményében a honvédelmi tárca.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.