Zacher: Nevetséges az iskolai prevenció

A szakember szerint a fiatalok értékrendjük alapján döntik el, hozzányúlnak-e a drogokhoz.

MNO
2016. 01. 24. 20:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A témával kapcsolatban megjegyezte: lényeges, hogy egy gyerek „mit hoz otthonról”, milyen értékrendje van, mit tanul a kortársaitól. „Dönteni ő fog egyedül” – közölte a szakember, aki szerint egy fiatal a saját értékrendje alapján dönti el, visszautasítja-e adott helyzetben a felkínált drogot.

Statisztikára hivatkozva elmondta: egy átlag magyar felnőtt naponta hét percet kommunikál a gyerekével.

A drogokra vonatkozó törvényhez kapcsolódóan úgy vélekedett: a kábítószer bizonyos szintű legalizálása „kinyitja a kaput” a többi drog előtt. „Ha beengedem a marihuánát, miért ne engedném be a tőle csak kicsit eltérő másik fajtát is? Valahol meg kel húzni a határt” – mondta. A legalizációval kapcsolatban nem gondolja, hogy az a jelenlegi helyzeten bármit változtatna, szerinte nem lenne több kábítószer-használó. Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy a dekriminalizáláson „el lehetne gondolkodni”, ebben az esetben viszont a hibázókat közmunkára küldhetnék.

Beszélt a fiatalok politikai hozzáállásáról is, egy mai 18 éves ember – még ha széles látóköre is van – nem látja, melyik párt politikájával találná meg a számítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.