A bírói függetlenséggel játszadozik a Fidesz?

Nagyon veszélyes lehet, ha a hatalom bírósági ítéleteket minősít.

MNO
2016. 02. 02. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abszurd

– minősítette röviden az Eötvös Károly Intézet elnöke a lapnak a Fidesz-alelnök kezdeményezését. Hozzátette: az elemi állampolgári ismeretek része, hogy a bíróság független a törvényhozástól. Annak legfeljebb annyi a lehetősége – emelte ki –, hogy alkotmányos keretek között jogalkotással befolyásolja az igazságszolgáltatás működését. Például megállapíthatja az egyes bűncselekmények büntetési tételeit, de itt sem korlátlan a mozgástér.

A fideszes politikus által jelzett esetleges törvénymódosítás kapcsán Majtényi arra figyelmeztetett, hogy büntetőügyben pedig jogállamban végképp elképzelhetetlen, hogy olyan tényállás alapján ítéljenek el valakit, amely az elkövetés időpontjában még nem volt hatályban.

Azzal Majtényi László szerint semmi baj, ha egy ítélettel az emberek nem értenek egyet, illetve a tartalmáról szakmai vita folyik, ami esetenként kifejezetten indokolt is lehet. A törvényhozó hatalomnak azonban tartózkodnia kell a véleménynyilvánítástól, miként a kormány tagjainak és pártpolitikusoknak is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.