A biztonságról is tárgyal a Fidesz

Orbán Viktor értékelőjével kezdődik ma este Lillafüreden a Fidesz–KDNP háromnapos kihelyezett frakcióülése.

Horváth Csaba
2016. 02. 10. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Migráció, biztonsági helyzet, minisztériumi háttérintézmények, elbocsátások, otthonteremtés, közlekedés, az oktatás, az egészségügy és a közmunkások helyzete – várhatóan ezek lesznek a főbb témák a Fidesz-frakció ma este kezdődő és péntekig tartó frakcióülésén. A parlamenti szezonkezdet előtti lillafüredi tanácskozáson Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök ma este zárt körben értékeli a politikai helyzetet. A frakcióülés előtt kormányülés is lesz, nyilván hasonló témákkal.

A minisztériumi háttérintézmények tervezett megszüntetéséről és az ehhez kapcsolódó elbocsátásokról akár már a kabinet ülésén vagy a lillafüredi frakcióülésen hozhatják meg a végső döntést. Az intézkedés a mostani állapot szerint 73 intézmény beolvasztását és tucatnyi szervezet jogutód nélküli megszüntetését jelenti, illetve több ezer, közszolgálatban dolgozó ember elbocsátásával jár majd. Lázár János a múlt héten azt mondta, a leépítéseket nyilván vita kíséri majd, mert a háttérintézményi rendszer a minisztertársainak és az általuk kinevezett „fideszes vezetőknek a birodalma”. Az önként távozóknak viszont nagy pénzt ígérnek, és akár 5-10 millió forintot is kaphat valaki, ha vállalja, hogy 10-15 évig nem tér vissza sem az önkormányzati, sem az állami szférába, sem állami tulajdonú cégekhez.

Információnk szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) idén eddig több mint 1200 ember bocsátottak el. Új alkalmazottakat viszont nem vesznek fel, és aki felmond, nincs keresnivalója Belügyminisztériumban sem, pedig korábban ez járható út volt, elsősorban a hivatásosok számára. – Az átalakítás 2500-2600 embert érint majd, minimális elbocsátások is lehetnek – ezt állította Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, az adóhatóság új vezetője még december elején. Hozzátette: a tervek szerint a közeljövőben kidolgozzák a hatóság dolgozóinak életpályamodelljét is. Igazából azonban a Varga Mihály által még szeptemberben említett számok állhatnak közel a valósághoz. A nemzetgazdasági miniszter akkor arról beszélt, hogy 2300 embert küldhetnek el, mert szerinte túl sok a 23 ezres létszámú hivatal. Egy az adóhivatal ügyeit közelről ismerő forrásunk jelezte, hogy a múlt héten több mint 1200 embert küldtek el a hivataltól, a folyamatnak pedig még közel sincs vége.

Forrásunk egyébként arról is beszélt, hogy december közepén egy Varga Árpád elnökhelyettes aláírásával és Tállai András jóváhagyásával íródott körlevélben meghagyták, senkit sem lehet felvenni a NAV-hoz, a betöltetlen állásokat sem szabad feltöltetni.

Várhatóan központi kérdés lesz a frakcióülésen, illetve az azt megelőző kormányülésen az ismét erősödő migrációs nyomás. Információink szerint véglegesíthetik azt is, hogy pontosan milyen módszerrel kérdezzék meg az embereket a terrorveszélyhelyzet ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.