A kidobott élelmiszer töredéke jut el a rászorulókhoz

Magyarországon évente közel kétmillió tonna áru kerül a kukába, a felesleges töredékét lehet csak megmenteni.

MTI
2016. 02. 13. 7:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a legutóbbi, 2006-os Eurostat-kutatás szerint 1,8 millió tonna ehető élelmiszer kerül a szemétbe. A magyar fogyasztók 400 ezer tonna táplálékot dobnak ki, 1,4 millió tonnát pedig az élelmiszerlánc többi szereplője.

Ehhez képest csepp a tengerben, amit a Magyar Élelmiszerbank Egyesület meg tud menteni. Sczígel Andrea, a szervezet külső kapcsolatok igazgatója a lapnak elmondta: tavaly 2600 tonna élelmiszer-felesleget vettek át a kereskedő és gyártó adományozóktól, s továbbítottak partner segélyszervezetek segítségével körülbelül 250-300 ezer nélkülözőnek. Két éve 1600 tonna árut vettek át.

Magyarországon a törvények nem teszik lehetővé az élelmiszerek forgalomba hozatalát sem a fogyaszthatósági, sem a minőségmegőrzési időn túl. Ezért a boltok még a tényleges lejárati idők előtt akciózzák a termékeket vagy eladományozzák. Utóbbi esetben ráadásul az áru értékének 120 százalékával csökkenthetik a társasági adó alapját adomány címén.

Az élelmiszer-biztonsági szabályok az élelmiszerbankot éppen úgy kötik, mint az adományozó élelmiszer-feldolgozót vagy kiskereskedőt, azaz a fogyaszthatósági lejárati idő után ők sem oszthatják ki az élelmiszert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.