A kommunizmus áldozataira emlékezünk

A megemlékezések a fővárosi Olimpia parkban, Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt néhai főtitkára szobránál kezdődnek.

MTI
2016. 02. 25. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megemlékezések a fővárosi Olimpia parkban, Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt (FKGP) néhai főtitkára szobránál kezdődnek. Előbb Turi-Kovács Béla fideszes országgyűlési képviselő mond beszédet a polgári kisgazdák képviseletében, később ugyanott Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékezik, majd megnyitja a Kommunista bűnlajstrom című kiállítást.

A központi rendezvények keretében délután Békéssámsonban Áder János államfő Zámbori Tamás polgármester és az egykori békéssámsoni ellenállócsoport két tagja társaságában megtekinti a Szabadság Házában berendezett kiállítást, amely a csoport történetéről szól. A köztársasági elnök a Békés megyei településen este hatkor mond beszédet a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. Ez a rendezvény egyben az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév első eseménye.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Sátoraljaújhelyen mond beszédet az emléknapi megemlékezésen, amely ökumenikus imával kezdődik.

A fővárosban Tarlós István főpolgármester a III. kerületben, a Katinyi mártírok parkjában mond beszédet a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett ünnepségen.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő a KDNP II. kerületi szervezetének megemlékezésén vesz részt a Gyorskocsi utcai emléktáblánál. Ünnepi beszédet mond Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, a KDNP fővárosi elnöke, a koszorúzáson a miniszter mellett jelen lesz Láng Zsolt polgármester, a Fidesz kerületi szervezetének elnöke.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Pest megyei Kistarcsán mond beszédet, majd a résztvevők megtekinthetik a magyarországi internálótáborokról készült fényképkiállítást, valamint bejárhatják a kistarcsai egykori internálótábort.

Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese a IX. kerületi önkormányzat ünnepségén, a Nagy Ferenc-emléktáblánál mond beszédet. A megemlékezés a Pinceszínházban folytatódik egyebek mellett Faludy György, Nagy László, Petri György és Kányádi Sándor verseinek felidézésével.

Emellett országszerte számos településen – többek között Egerben, Kaposváron, Salgótarjánban, Debrecenben, Nyíregyházán, Nagykanizsán, Keszthelyen, Hévízen, Zalaegerszegen, Szolnokon, Orosházán – tartanak megemlékezést az önkormányzatok, pártok és civil szervezetek.

A Duna Televízió 20 óra 40 perctől vetíti az Életreítéltek című filmet, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlás kevéssé ismert, ám annál fontosabb helyszínét mutatja be. A Nemzeti Örökség Intézetének első saját gyártású filmje az egykori áldozatok visszaemlékezésein keresztül mutatja be a Kisfogházat, ahol a forradalom elítéltjei közül rengetegen raboskodtak, és amelynek udvarán sokakat ki is végeztek.

Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak, akikről először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban, s azóta minden évben tartanak emlékünnepségeket. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította.

Az emléknap időpontja arra utal, hogy 1947-ben a szovjet megszálló hatóságok ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát, akit országgyűlési képviselőként mentelmi jog védett. Ez volt az első lépés Magyarországon a totális egypárti diktatúra kiépítése felé, amely a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítésével, az FKGP feldarabolásával járt, s egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.