A kormány fizetett a Pesti Srácok cikksorozatáért

Pénzért írtak lejárató cikkeket a minisztérium megbízásából. Az Átlátszó.hu kikérte a szerződéseket.

Horváth Csaba László
2016. 02. 18. 20:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél millió forintot fizetett egy tizenkét részes cikksorozatért a Földművelésügyi Minisztérium a Pesti Srácok portálnak – adta hírül az RTL Klub híradója nemrég. E cikkek, amelyek a kormányközeli portálon jelentek meg, a szocialista kormányokkal és – többek között a Magyar Nemzet tulajdonosával, – Simicska Lajossal foglalkoztak, valamint a földprogramot ismertették.

Az Átlátszó.hu kikérte a minisztériumtól a cikksorozatról szóló szerződéseket. „Meglepő módon az FM rövid időn belül megválaszolta adatigénylésünket, meg sem próbálta eltitkolni a megállapodást” – írta csütörtökön az Átlátszó.hu, és ismertette a szerződéseket, amelyek különös feltételeket tartalmaznak. A megállapodás szerint a megjelenések időpontját és „azok pontos szövegszerű tartalmát” a tárca és a portál egyezteti. Azt is rögzítették, hogy ha egy cikket a minisztérium kifogásol, akkor a Pesti Srácoknak két napon belül ki kell javítania a hibát.

A cikkek tartalma alapján a portál a kormánypropaganda mellett a Fidesz politikai ellenfeleit kezdte ki. Ez már a cikkek címéből is látszik, ezekből például: „Bitay Márton: Az adu ászok nem a Simicska Lajosoknál, hanem a kisbirtokosok kezében lesznek” vagy „Simicska a földjeit akarja, vagy 65 milliárdot”.

A minisztérium összesen tizenkét cikket rendelt, nettó 1,5 millió forintért.

Kerestük az ügyben Huth Gergelyt, a kormányközeli portál főszerkesztőjét, aki a másfél milliós munkáról szólva kifejtette: a tizenkét cikk többsége korábban megjelent információk összegzése, szerkesztése és frissítése volt. „A támogatásnak feltétele volt az is, hogy a kormány földprogramját be kellett mutatnunk. Persze igaz az is, hogy a minisztérium nem adott volna támogatást a hozzájuk köthető visszaélések leleplezésére. De ilyen sztorink nincs is” – mondta Huth.

Az Átlátszó.hu cikkében emlékeztet arra, hogy a Pesti Srácok portál kedvelt médiumnak számít a kormányzatnál: korábban 12 millió forintot kapott a Miniszterelnökségtől, 10 millió forintot a Belügyminisztériumtól, a Fidesz-frakciótól pedig egyszer 4,4, egyszer pedig 3,8 millió forintot kasszírozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.