A kormánypárt uralta a törvénygyárat 2015-ben

Egyetlen tisztán ellenzéki kezdeményezésű törvényt sem fogadott el a parlament.

MNO
2016. 02. 15. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legaktívabb törvénykezdeményezők listájának elején a nemzetgazdasági, illetve a nemzeti fejlesztési miniszter található. Varga Mihály harminchárom, míg Soltész Miklós harminckettő törvényt nyújtott be. Egyéni képviselők között Dr. Vas Imre viszi a prímet, aki tizenhárom előterjesztést adott be, de a toplistán megtaláljuk még Bánki Eriket, Gulyás Gergelyt, Tuzson Bencét és Németh Szilárdot is.

S, hogy miért csak kormánypárti képviselőket találunk a toplistán? A felmérés alapján kijelenthető, hogy mára teljesen megszűnt a kormány-ellenzék együttműködés a törvényhozásban. A tavalyi esztendőben egyetlen tisztán ellenzéki kezdeményezésű törvényt sem fogadott el a parlament. Továbbá a több mint kétszáz elfogadott előterjesztés között is csupán kettő „vegyes” jogszabály található, melyek benyújtásában nem kormánypárti politikusok is részt vettek.

Az Országgyűlés huszonnégy alkalommal tért el a normál eljárástól, melyek között olyan jelentős politikai-társadalmi ügyek találhatók, mint például a pénzügyi szektort érintő előterjesztések, és a budapesti vizes vb létesítményfejlesztéséről szóló törvény. Novemberben házszabálytól való eltéréssel szavazták meg azt a törvényt is, amely kötelezte a kormányt, hogy az EU bíróságánál eljárást kezdeményezzen a bevándorlók kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szóló uniós jogszabály megsemmisítéséért.

Nyolc ilyen esetben kivételesen sürgős eljárással fogadtak el törvényt 2015-ben:

Ezeket átlagosan kevesebb mint hat nap alatt szavazták meg, azaz hatszor gyorsabban, mint a normál eljárásban tárgyalt előterjesztéseket. Két utóbbi törvény a rohamtempójú törvényhozás példája, ugyanis mindkettőt rekordsebességgel, egyetlen nap alatt fogadta el a parlament.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.