A PDSZ nem kíván díszellenzék lenni

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem tartja legitimnek a köznevelési kerekasztalt.

MTI
2016. 02. 22. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PDSZ 12. kongresszusa után megtartott sajtótájékoztatón Mendrey László hangsúlyozta: a szervezet nem tartja legitimnek a köznevelési kerekasztalt, mivel a munkájában túlnyomó többségben kormánytól függő, kormányközeli szervezetek vesznek részt. Hozzátette: a PDSZ nem kíván „díszellenzékként” jelen lenni a tárgyalásokon.

Mendrey László szólt arról is, nem lát más megoldást arra, hogy a kabinet „észhez térjen”, mint a sztrájkot. A hatékony munkabeszüntetés érdekében szükséges legalább a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a PDSZ együttműködése, ezért a kongresszus ismételten megfogalmazott egy felhívást, hogy „nyissák össze a PSZ, illetve a PDSZ sztrájkbizottságát”, továbbá azt kérik a PSZ-től, mondja fel a 2013. évi sztrájkbizottsági megállapodást és az abban foglalt moratóriumot, amely szerint ameddig tárgyalnak a kormánnyal, addig nem hirdetnek sztrájkot.

Az oktatási államtitkár, Palkovics László szerint a köznevelési kerekasztal a gyermekek jövőjét határozza meg, és azért is meglepő Mendrey László nyilatkozata, mert a kerekasztal alakuló ülésén még részt vett. Az érdekvédő utána pozitívan nyilatkozott az azon történtekről, kiemelve, hogy nem volt tabutéma.

Hozzátette: ha a PDSZ úgy gondolja, hogy nem kíván a kormánnyal tárgyalni szakmai ügyekről, akkor nem tudja, milyen fórumon fognak majd egyeztetni. Bármilyen szakmai ügyet, ami bármilyen területről felmerül, az utcán, tüntetésen nehéz rendezni – mondta az államtitkár, aki szerint a PDSZ nem megoldani kívánja a problémákat, „hanem valami mást akar\".

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.