Árvízvédelmi készültség van a Duna felső szakaszán

A csapadék és az olvadás hatására áradás kezdődött.

MTI
2016. 02. 02. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh József igazgató közölte: a csapadék és az olvadás hatására áradás kezdődött a Duna ausztriai szakaszán. Nagybajcsnál a folyó szintje meghaladja az elsőfokú készültségét, az éjszakai órákra pedig 520-540 centiméter körüli, a másodfokú készültségi szintet rövid időre elérő vízállással tetőzhet. A megemelkedett vízszint miatt a vének–dunaremetei és a dunaremete–rajkai árvízvédelmi szakasz dunakiliti gátőrjárásán rendelték el a készültséget.

Gönyűnél 450-470 centiméteres vízállással várható a tetőzés. Az árhullám a Duna alsóbb szakaszán, Komáromnál megközelíti majd az első fok szintjét, Esztergomnál pedig várhatóan már nem ér el készültségi szintet a vízállás.

A Rába vízállása a győr-moson-soproni megyeszékhelynél várhatóan a délutáni órákban meghaladja a 300 centimétert. A rakpart 430 centiméteres szintjét az éjszakai órákban rövid időre el is érheti a vízállás, de még így is készültségi szint alatt marad.

A Lajta legfelső szakaszán, a Schwarzán is kialakult egy kisebb árhullám, így Mosonmagyaróvárnál is áradásra kell számítani, de várhatóan szintén készültségi szint alatt marad a vízállás.

A belvíz miatt a Duna menti szakaszon és a Mosoni-Duna bal parti szakaszán van elsőfokú belvízvédelmi készültség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.