Az elsőfokú ítélet miatt tüntettek Veszprémben

Az összegyűlt kolontáriak és a devecseriek már abban sem bíznak, hogy másodfokon megállapítják bárkinek a vétkességét.

MNO
2016. 02. 04. 17:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kepli Lajos jobbikos parlamenti képviselő, aki a vörösiszap-katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottságot vezette, azt mondta: csak letöltendő börtönbüntetést tart elfogadhatónak az ügyben. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar állam térítette meg a károkat az adófizetők pénzéből, nem pedig a katasztrófa felelősei.

A Hír TV helyszíni tudósítása szerint a vörösiszap-katasztrófa felelőseinek megnevezését sürgette a 2010-es tragédiában leginkább érintett Kolontár polgármestere.

A demonstráción – melyen az MTI szerint mintegy ötven ember vett részt – Ferenczi Gábor (Jobbik), Devecser polgármestere azt emelte ki, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság álláspontja szerint a Mal Zrt. vezetése a felelős a katasztrófáért. Hozzátette: az ítélet nincs arányban a tragédiával, és nem elfogadható, hogy nincsenek felelősök, de az is elfogadhatatlan lenne, ha „a kisemberek vinnék el a balhét”, hiszen nem a gátőr vagy a szivattyúkezelő hibája okozta a katasztrófát. Ha a Mal Zrt. teljesítette volna környezetvédelmi vállalását, folyamatosan végzett volna ellenőrzéseket, akkor nem következett volna be a tragédia – mondta.

Marton Zsolt, Somlóvásárhely független polgármestere is a katasztrófa „valódi okozóinak” mielőbbi megtalálását sürgette.

„Ha nem fogunk össze, nem lesz meg a katasztrófa felelőse” – jelentette ki Tili Károly (független), hangsúlyozva: a térség lakói nem tudják elfogadni a törvényszék január 28-án hozott felmentő ítéletét, és csak az összefogás erejében bíznak.

A demonstrálók – elmondásuk szerint – nem bántani akarják a törvényszéket, csak napirenden szeretnék tartani az ügyet, valamint nemtetszésüket kifejezni – számolt be róla Hír TV tudósítója délután 4 órakor, hozzátéve: a tiltakozók szerint törvényi hiányosságok állhatnak az ítélet meghozatala mögött.

A demonstráció napján Veszprém belvárosában több ponton is a törvényszék büntető kollégiumának vezetője, Varga Gábor fotójával ellátott plakátokat ragasztottak ki, amelyekre trágár kifejezéseket írtak. A Veszprémi Rendőrkapitányságon zaklatás és becsületsértés miatt csütörtökön eljárás indult – közölte Orosz Katalin, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.