Bojkottra szólít fel a PDSZ

Hivatalosan még egyik nagy pedagógus-érdekvédő szervezet sem kapott meghívót.

Tompos Ádám
2016. 02. 01. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken egy informális megbeszélésen jeleztem Balog Zoltánnak, hogy amennyiben létrejön a köznevelési kerekasztal, akkor a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) részt venne annak munkájában – mondta megkeresésünkre Galló Istvánné elnök. Hozzátette: ha hivatalos felkérést kapnak, akkor részt vesznek majd a tanácskozáson; „reprezentatív szakszervezetként ez kötelességünk”. A PSZ ugyanakkor a legjobbnak azt tartaná, ha újra megalakulna a 2012-ben feloszlatott Közoktatás-politikai Tanács. A testületben a tanárok mellett a szülők, a diákok, az iskolákat működtető önkormányzatok és egyházi szervezetek is képviseltették magukat.

Eltérően látja a köznevelési kerekasztal munkájában való részvételt a másik, szintén tanárokat tömörítő szakszervezet elnöke. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke kérdésünkre elmondta: meglepődne, ha meghívnák szervezetüket a kerekasztal ülésére. Véleménye szerint az, hogy Balog Zoltán többek között a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jelenlétére is számít, azt jelzi számukra, hogy a miniszter nem szeretné megoldani a közoktatás gondjait. Ha olyan kerekasztal ül össze, ahová a tanárok és az iskolák mindennapi gondjait ismerők nem kapnak meghívót, azt álláspontunk szerint bojkottálni kell – hangsúlyozta a PDSZ elnöke.

Közben Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára azt mondta: széles körű párbeszéd kezdődik a köznevelési kerekasztal összehívásával. Mától az ország összes tankerületének vezetőjét arra kérik: gyűjtsék össze a pedagógusoknak a köznevelés rendszerére vonatkozó észrevételeit. Ezek a javaslatok a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon és az Emmin keresztül jutnak el a köznevelési kerekasztal résztvevőihez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.