Colleen Bell: Nem kötünk háttéralkut a kormánnyal!

Korrupció, Paks, TTIP és nyomásgyakorlás a Hóman-szobor ügyében – az amerikai nagykövet kitálal.

MNO
2016. 02. 11. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Colleen Bell részletesen kifejtette álláspontját a hetilapnak a Magyarországon tapasztalható korrupció kapcsán. Mint mondta, Amerika évek óta elkötelezett a korrupció elleni globális harc iránt, mert „a korrupció aláássa a nemzetbiztonságot, a gazdasági prosperitást és az emberi jogokat.”

Bell kiemelte:

„Amikor a magyarországi korrupcióról beszélek, nem Magyarországot állítom pellengérre. A korrupció elleni küzdelem az amerikai külpolitika része, s a világ minden országában ezt hangsúlyozzák az amerikai nagykövetek.”

Elmondása szerint úgy tapasztalja, hazánkban sokan aggódnak a korrupció miatt, ami gátolhatja a külföldi befektetéseket is. Mások viszont kifogásként emlegetik, hogy ebben a régióban a korrupció természetes, és idő kell, mire az emberek belátják, hogy ez a helyzet nem normális. (Hasonlóképpen vélekedtek a Transparency International magyarországi képviseleténél is, a teljes korrupciós jelentésért ide kattintson!)

„Időnként megegyezünk arról, hogy nem értünk egyet” – jellemezte a diplomata hazánk és az USA viszonyát. Hangsúlyozta: nincs semmiféle alku annak hátterében, hogy az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén már kevésbé ostorozta a kormányt, utóbbi pedig támogatni kezdte a transzatlanti szabad kereskedelmi megállapodást; a megegyezés egyszerre lesz szerinte hasznos az USA-nak és Magyarországnak is.

Paks kapcsán a nagykövet elmondta: véleményük nem változott, fenntartásaik a verseny és az átláthatóság hiánya miatt továbbra is fennállnak.

Szóba került Hóman Bálint szobrának ügye is, erről Bell kifejtette: nagyon megörültek, amikor meghallották a hírt, hogy mégsem állítják fel a szobrot annak az embernek, „aki közvetlenül részt vett azon törvényeknek a meghozatalában, amelyek a magyar zsidók százezreinek a deportálásához és haláltáborokban való elpusztításához vezetett”.

Szerinte szó sem volt nyomásgyakorlásról Barack Obama elnök részéről. Mint mondta, ha mégis, akkor „csakis a morális meggyőzés eszközével éltünk”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.