Csak 2018 után jöhet el a Klik feldarabolása

Az Index úgy tudja, a kormányfő arról beszélt: a választásokig szó sem lehet a Klik megszüntetéséről.

MNO
2016. 02. 13. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még Kósa Lajos frakcióvezető is bírálta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működését a lillafüredi kihelyezett frakcióülésen – számolt be róla az Index. A zártkörű rendezvényen a lap szerint a miniszterelnök 2018 utánra tette annak lehetőségét, hogy átalakítják vagy megszüntetik a Kliket.

Az Index szerint felmerült a terv, hogy ha megszűnne a Klik, akkor a kormányhivatalokhoz kerülnének az oktatási intézmények. Így az intézményfenntartó feladatait is a megnövelt létszámú kormányhivatalok végeznék. A megszűnésre váró minisztériumi háttérintézmények esetében is ez a terv él.

Orbán az Index cikke szerint azt mondta, a következő országgyűlési választásig szó sem lehet a Klik feldarabolásáról, de utána napirendre vehető a szervezet átalakítása vagy megszüntetése. A kormányfő szerint addig a minisztériumi intézményeket kell elrendezni. Orbán állítólag egyúttal bizalmáról biztosította a volt közoktatási államtitkárt, Czunyiné Bertalan Juditot, kijelentve: nem tartja felelősnek a közoktatásban kialakult feszültségekért.

Korábban a Népszabadság azt írta, Orbán életszerűtlennek nevezte a frakcióülésen, hogy „egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, rájön, hogy rendkívül elégedetlen, és elkezd levelet írni, tiltakozni”. A miniszterelnöki szóvivő, Havasi Bertalan viszont cáfolta, hogy ilyen elhangzott volna. Eközben Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkár lapunknak arról beszélt: „Olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket az értékeket adják át a diákoknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál.”

A közoktatásban uralkodó állapotok ellen szombaton tiltakoztak a pedagógusok, megtöltve a Kossuth teret. Az eseményről itt számoltunk be részletesen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.