Egyeztetés a terrorveszélyről

Zárt ajtók mögött tárgyaltak a szocialisták a baloldali kis pártokkal.

Katona Mariann
2016. 02. 02. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Zsolt, a testület MSZP-s elnöke kezdeményezésére a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért és a liberálisok képviselői a zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson abban egyetértettek, hogy elfogadhatatlan számukra a kormány javaslata a terrorveszélyhelyzetről. Mint ismert, a honvédelmi tárca tervei szerint a kormány saját maga hirdethetné ki ezt az új rendkívüli jogrendet hatvan napra, és eközben lehetőség nyílna például az internet vagy a szerkesztőségek ellenőrzésére, de még a külföldiekkel való kapcsolattartás tiltására is.

Molnár Zsolt a Magyar Nemzetnek azt mondta, várhatóan lesz még egyeztetés ugyanebben a körben, természetesen minősített információk megosztása nélkül. A kormány javaslatáról pedig úgyis érdemben tárgyal majd a nemzetbiztonsági bizottság, ahol a többi ellenzéki frakció is rendelkezik képviselővel.

A tanácskozásra egyébként hívták az LMP-t is, ők azonban nem mentek el. A Jobbik viszont meghívást sem kapott, Vona Gábor pártelnök szerint nekik nem is a baloldallal, hanem a Fidesszel és a kormánnyal van megbeszélnivalójuk. A mostani tárgyalást egyébként is a „baloldali pártok társkereső fórumának” nevezte, és hangoztatta, hogy ezeknek a pártoknak túl sok hitelességi tőkéjük nincs a bevándorlás és a terrorizmus témájában. Vona egyúttal bírálta a kormányt, hogy nem lesz további egyeztetés a terrorveszélyhelyzet kapcsán javasolt alaptörvény-módosító javaslatról, pedig pártja már jelezte, hogy tárgyalni akarnak a lehetőségekről. Mint mondta, ők konstruktívak lennének, ehhez viszont a kormánynak is ugyanígy kellene viselkednie.

A Fidesz továbbra is csak arról beszél, hogy a baloldal nem hajlandó megvédeni a magyar embereket. Kósa Lajos frakcióvezető az elmúlt napokban leginkább a Németh Szilárd Fidesz-alelnöktől megismert mondatokat ismételte. Egyértelművé tette azt is, hogy a honvédelmi tárca javaslatát az alaptörvény módosításáról – hiába mutattak korábban nyitottságot az egyeztetésre – változatlan formában fogják benyújtani az Országgyűlésnek. A jövő héten esedékes kihelyezett frakcióülésükön pedig tárgyalnak arról, hogy milyen további lépésekre van szükség az ország biztonságának megerősítéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.