Elképesztően függ a magyar nyugdíjas az államtól

Hazánkban az időskori juttatás csak 8,6 százaléka származik munkajövedelemből.

MNO
2016. 02. 08. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes elemzést készített az OECD. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet friss statisztikája szerint a magyar nyugdíjasok jövedelmének 88,8 százalékát teszik ki az állami juttatások. Ezzel vezetjük az OECD-országok mezőnyét, azaz állami költségvetésre jelentős mértékben nehezedik az időskorúak ellátása.

Hazánk mögött Ausztria és Belgium, a lista alsó régiójában pedig Franciaország található, ahol 4,2 százalékos az állami részarány. Amennyiben csak a visegrádi országok között kutakodunk a következőkre bukkanhatunk:

Csehországban 77, 5, Szlovákiában 73,7, míg Lengyelországban 69,7 százalékos a „hozzájárulás” aránya.

Magyarországon a nyugdíjak 8,6 százalékban származnak munkajövedelemből és csupán 2,5 százaléka tőkejövedelem. Ez elég alacsony, hiszen a cseh, lengyel és szlovák nyugdíjasok jövedelme legalább kétszer nagyobb arányban származik munkából. Az adatok szerint a magyaroknál csak a francia nyugdíjasok dolgoznak kevesebbet.

Az időskorúak jövedelemforrásait szinte minden vizsgált országban ugyanazok a tételek (állami és foglalkoztatói juttatás, munkajövedelem, illetve nyugdíjpénztárak és egyéb megtakarítások) adják, csupán az arányok eltérőek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.