Farkas Flórián nyomában az ellenőrök

A kormányzati ellenőrök azokat a gyanús szerződéseket vizsgálták, amelyeket Farkas elnöksége alatt kötött a cigány szervezet.

Horváth Csaba László
2016. 02. 17. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emmi vizsgálati jegyzőkönyveit tegnap azon a sajtótájékoztatón adta közre az ORÖ vezetősége, amelyen Hegedüs István elnök, Buri Edina hivatalvezető és Pongó Ignác, a szervezet pénzügyi bizottságának elnöke is bejelentette lemondását.

A minisztériumi dokumentumokból egyebek között az derül ki, hogy a Farkas Flórián korábbi elnök vezetése idején a cigány szervezet által megkötött számtalan szerződés esetében nem teljesült az összeférhetetlenség. A jelentés alapján olyannyira nem adtak a látszatra, hogy a pályázatokra meghívott cégek tulajdonosi köre is többször megegyezett. De az ORÖ pályázatán olyan vállalkozás is nyert, amelynek a tulajdonosa már egy évvel korábban a szervezet alkalmazásában állt.

A kormányzati ellenőrök megállapítása szerint rendkívül bőkezűen bánt saját embereivel a Farkas Flórián vezette önkormányzat. A személyi jellegű juttatások annyira túlzóak voltak, hogy a programban szintén részt vevő Türr István Képző és Kutató Intézet munkatársai számára megállapított fizetés ötszörösét is megkeresték az ORÖ alkalmazottai. De ez még nem minden, akadt ugyanis olyan alkalmazott, aki egyszerre dolgozott a programban és a roma önkormányzatban egyaránt 8 órás munkarendben úgy, hogy mindkét helyről busás fizetést kapott.

Az Emmi munkatársai tüzetesen átnézték a program során készült tanulmányokat is, amelyek több esetben egyezést mutatnak, tehát a dokumentumok készítői erősen gyanúsíthatók plágiummal. Volt olyan tanulmány, amit jelentős részben az ORÖ korábban elkészíttetett anyagából emeltek át, vagyis a cigányszervezet csaknem 25 milliót fizetett ki olyan anyag megvásárlására, amit már egyszer beszereztek.

A tegnapi sajtótájékoztatón Hegedüs István egyébként megnevezte utódját is, aki ideiglenesen látja majd el az ORÖ elnöki feladatait. A leköszönt elnök Lakatos István elnökhelyettest jelölte ki az elnöki tisztség ellátására. Mint mondta, közjegyző előtt aláírta a lemondónyilatkozatát, így tegnap óta már nem ő az ORÖ elnöke. Az elnök lemondónyilatkozata tegnap reggel jelent Romnet oldalán. Ebben azt írta, hogy a szervezet a személyes politikai harcok martalékává vált, és „ezért egyetlen ember, a Fidesz országgyűlési képviselője, Orbán Viktor kormányfő megbízottja, Farkas Flórián a felelős”. Hozzátette: a miniszterelnöki biztos a felelős azért az anyagi és erkölcsi károkozásért, a bűncselekménygyanúkkal járó szégyenbélyegért is, amelyek beárnyékolják az önkormányzat tevékenységét.

Jelezte távozását tegnap Buri Edina is, akit romaszervezet január 18-ai, vitatott módon megtartott közgyűlésén felmentettek hivatalvezetői tisztségéből. Közölte, nem tartja jogszerűnek a döntést, ám kiderült, hogy az ORÖ addig nem kaphatja meg az állami normatívát, amíg a hivatalvezető személye körül jogvita áll fenn, ezért inkább távozik. De nem marad a posztján a szervezet pénzügyi bizottságának elnöke. Pongó Ignác elmondta, minden szabálytalanságért Farkas Flórián miniszterelnöki biztost terheli a felelősség, miután a kérdéses időszakban neki volt utalványozási joga.

A bejelentés után Lakatos István a szervezet újonnan megbízott elnöke sem tétlenkedett. Közölte, hogy az ORÖ közgyűlése szakmai bizottságot hoz létre a Hegedüs István lemondott elnök és Buri Edina felmentett hivatalvezető irányítása alatti időszak önkormányzati döntéseinek, gazdálkodásának és pénzügyi folyamatainak vizsgálatára. A bizottság megállapításainak függvényében pedig megteszik a szükséges jogi és pénzügyi intézkedéseket. Figyelemre méltó, hogy a megbízott elnök Farkas elnöksége idején hozott döntéseket nem vizsgálná. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy felesleges az új vezető igyekezete, ugyanis – mint arról tegnap beszámoltunk – lapunk birtokába került dokumentumok alapján közeleg a cigány önkormányzat összeomlása. A humántárca ugyanis várhatóan a teljes támogatási összeg visszafizetésére kötelezi a romákat a Híd a munka világába program miatt. Ez pedig csaknem 1,6 milliárd forintot tesz ki, ám a szervezet kasszája üres.

Az ügyben az LMP is megszólalt, közölték, a roma önkormányzatnál tapasztalható „teljesen nyilvánvaló pénzlenyúlások” résztvevőinek felelősségre vonását követelik, mindenekelőtt a jelenleg is miniszterelnöki biztosként dolgozó korábbi elnökét: Farkas Flóriánét. Ikotity István országgyűlési képviselő és Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője tegnap közölte, hogy Hegedüs lemondása nem jelentheti azt, hogy elmarad a felelősségre vonás a szervezetnél eltűnt milliárdok miatt. Hozzátették: az ORÖ az elmúlt években a korrupció melegágyává vált. Ugyanakkor Hadházy Ákos méltatta Hegedüs Istvánt, aki – mint írta – belevetette magát a kétes ügyek kivizsgálásába. Szerinte a távozó elnök és az alternatív vizsgálóbizottság nélkül bizonyosan eltusolták volna az ügyet. Az MSZP nem tarja elégségesnek Hegedüs István lemondását; a szocialisták szintén úgy vélik, hogy Farkas Flóriánnak is távoznia kell a közéletből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.