Lemondott az ORÖ elnöke

Nem kíván tovább „egyéni érdekekkel szemben harcolni”.

MNO
2016. 02. 16. 8:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távozik posztjáról az Országos Roma Önkormányzat elnöke. Hegedüs István a RomNetnek küldött közleményében cáfolta, hogy testületi nyomásra mondott le. Ugyanakkor megromlott egészségére sem hivatkozott, pedig korábban az Atv.hu azt valószínűsítette, hogy ez lesz a döntés indoka.

Mint közleményében írja, a szervezeten belüli harcokért a Fidesz országgyűlési képviselője, Orbán Viktor kormányfő megbízottja, Farkas Flórián okolható. Kiemelte, hogy nem kíván tovább „egyéni érdekekkel szemben harcolni”.

„Személyes indíttatás alapján jutottam arra a döntésre, hogy a mai nappal lemondjak az Országos Roma Önkormányzat elnöki megbízatásáról. Döntésemet azért a RomNet hírportálon jelentem be, mert a portál mindeddig hitelesen és naprakészen tájékoztatta a közvéleményt. Távozásomat az ORÖ testületi ülésen szerettem volna bejelenteni, de az ellenzéki képviselők között zajló pozícióharc miatt erre nem nyílt lehetőségem, és méltatlannak is tartom a tisztséghez, hogy egy botrányokkal övezett testületi ülésen tegyem meg. Az elnöki tisztségemről való lemondásomról már tájékoztattam a Fővárosi Kormányhivatalt, és még a mai nap folyamán tudatom képviselőtársaimmal is” – írta Hegedüs István.

Hegedüs úgy fogalmazott, hogy elődje, Farkas Flórián nehéz és kínos örökséget hagyott rá, és „világos és egyértelmű törekvéseinket nem tudtuk érvényre juttatni, mert megakadályozták a személyes politikai ambíciók, az önös gazdasági érdekek”. Szerinte az Országos Roma Önkormányzatból mára elveszett a tisztesség, a becsület.

A lemondott elnök emlékeztetett: az erkölcsi megtisztulás jegyében a vasárnapi közgyűlésen kezdeményezte volna az általa vezetett testület feloszlatását, de a képviselőtársai többsége megakadályozta, mert mint fogalmazott, „sokkal fontosabbnak tartották saját egzisztenciájukat, mint hogy bátran szembenézzenek azokkal a roma választópolgárokkal, akik bizalmat szavaztak számukra”. A cigányság jövője nem lehet árucikk, embertársaink sorsával senkinek nincs joga kereskedni – tette hozzá.

A Magyar Nemzet arról írt, hogy az elnök távozása mögött a roma szervezet várható csődje állhat. A lap birtokába került dokumentumok szerint közeleg a cigány önkormányzat összeomlása. A bukás pedig a korábbi elnökhöz, Farkas Flóriánhoz köthető, botrányos Híd a munka világába program miatt következhet be.

Lakatos István látja el ideiglenesen az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöki feladatait, miután Hegedüs István lemondott a szervezet vezetéséről. Hegedüs István keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: kijelölte Lakatos Istvánt (Lungo Drom) az elnöki tisztség ideiglenes ellátására. A szervezet eddigi elnöke azt mondta, hogy közjegyző előtt aláírta a lemondó nyilatkozatát, így keddtől nem ő az ORÖ elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.