Felállhat a teljes sebészeti osztály Győrben

Megszakadtak a bértárgyalások a PAMOK vezetősége és a kórház sebészeti osztályának orvosai között.

MNO
2016. 02. 15. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orvosok által megfogalmazott bérigényt a vezetőség nem tekinti eltúlzottnak, hiszen a megemelt fizetések „jóval alacsonyabbak” lennének nemcsak az EU és a környező országok intézményeinek, de a régió megyei és városi kórházainak szintjénél is – olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott levélben. A sebészek azt írják, beadott kérelmükben jelezték, míg az intézmény részéről komoly szándék mutatkozik a helyzet megoldására, nem kívánják veszélyeztetni a kórház és a betegellátás működését, tehát munkaviszonyuk egységes és egyidejű megszüntetésére nem kerül sor.

A kérelemre válaszul ugyanakkor a PAMOK vezetése azt közölte, a tárgyalásokra nincs lehetőség, a felsorolt igényeket nem áll módjukban teljesíteni, és álláspontjuk – egységes szándékuk és véleményük szerint – nem változik. Erre válaszul – tekintettel arra, hogy úgy tűnik, végérvényesen megszakadtak a tárgyalások – a sebészeti osztály 15 érintett orvosa ügyvédi letétbe helyezte felmondását, és azt csak akkor vonják vissza, ha március 31-éig megszületik egy kompromisszumos megoldás.

Az orvosok érdeklődésünkre elmondták, hogy milyen bérnövekedésre tartanák igényt. „Minden elemet (alapbér-ügyeletek fix díja-pótlékok) figyelembe véve 400-450-500 000 Ft nettó havi jövedelem biztosítását kérjük legkésőbb 2016. május 1. napjától, mely differenciálás az életkor, a szakmai végzettség, valamint a szakmai múlt figyelembevételével, a vezetőséggel történt egyeztetést követően alakulna ki” – írták levelükben a győri orvosok.

Az egészségügy helyzete országos szinten mondható rossznak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma negyvennégyezer egészségügyi szakdolgozónak ígért fizetésemelést, melyet a 2016. januári bérekkel együtt, tehát február 10-ig kellett volna megkapniuk az érintetteknek, de a Független Egészségügyi Szakszervezet által megkérdezettek eddig „egy fillérrel sem kaptak többet a korábbi fizetésüknél”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.