Feltűnően drága autókkal járnak a külügy vezetői

Az államtitkárok többsége Škodával jár, de a KKM-ben nem érik be ennyivel: luxusautókat használnak.

FB
2016. 02. 09. 8:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány használatában jelenleg 55 autó van, ebből 44 középkategóriás Škoda. 2011-ben 97 ilyen autót vett a kormány, milliós engedményt kapva a forgalmazótól autónként, azóta újabb 26 Suberbet vásároltak, 18-at tavaly, pedig Lázár János 2015-ben még azt mondta, leállították az autóbeszerzéseket – írja a Népszabadság.

Az elődökre hárít a minisztérium

A KKM vezetői azokat az autókat használják, amelyek kinevezésükkor a garázsban voltak – szögezte le a külügyminisztérium sajtófőnök-helyettese szerkesztőségünknek küldött levelében. Kovács Endre hozzátette: Szijjártó Péter miniszteri kinevezése óta KKM belföldi flottájába sem új, sem használt autót nem vásárolt.

Igaz, a Népszabadság írása nyomán készült cikkünkben nem is állítottuk ezek ellenkezőjét. A járműveket eleve nem a minisztériumok, hanem a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) szerzi be (bár pont a KKM esetében ez csak „részben” igaz), és arról sem volt szó, hogy a tárca Szijjártó kinevezése után vásárolta volna az említett autókat.

Ismert: a jelenlegi tárcavezetőt megelőzően, de már 2010 után Martonyi János és Navracsics Tibor követte egymást a bársonyszékben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárainak luxusautók jutottak. A miniszterhelyettes Szabó László egy 2014-es ML350 Mercedes luxusterepjárót hajt; a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, Magyar Levente felső-középkategóriás, 2010-es Mercedes E350-essel közlekedik; míg a biztonságpolitikáért felelős államtitkárnak, Mikola Istvánnak ötéves Audi A6-osa van. Korábban botrányt kavart, hogy Szijjártó Péter miniszter futsalos csapattársa, a hivatalosan ki nem nevezett kabinetfőnök, Benkő Szilárd is ML350-es terepjárót kapott. Ám Szabó László nem a később távozott Benkő autóját kapta meg: utóbbi 2006-os évjáratú volt. A lap szerint a Škodákhoz képest minimum dupla annyiba kerültek ezek az autók a külügynek.

Orbán Viktor évek óta Volkswagen kisbusszal közlekedik, Szijjártó Péter számára tavaly vettek – a Škoda mellé – egy VW Multivant. Ugyanilyen, 2015-ös VW Multivanje van szolgálati autó gyanánt Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetiroda-vezetőnek és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek is. Ezek ára 10-20 millió forint között mozog.

Az efféle drága autók vásárlása azért is meglepő, mert a Škodákat 2011-ben azzal az indoklással vette meg a kormány, hogy véget kell vetni a Gyurcsány- és Bajnai-kabinet által meghonosított audis-volkswagenes, „luxusszocialista” korszaknak – írja a lap.

Új autók a kormányban

Škoda Superbet kapott: Nagy István, Fazekas Sándor, Czerván György, Bitay Márton Örs, V. Németh Zsolt, Zsigó Róbert (mind FM); Czibere Károly, Czunyiné Bertalan Judit, Hoppál Péter, Rétvári Bence, Soltész Miklós (mind Emmi); Szabó Zsolt, Tasó László (mindketten NFM); Kontrát Károly, Tasnádi László (mindketten BM); Tállai András, Lepsényi István (mindketten NGM); Takács Szabolcs (Miniszterelnökség).

VW Multivant kapott: Rogán Antal (MK), Szijjártó Péter (KKM).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.