Fidelitas: fojtogatás után üzengetés

Az ifjú kormánypártiaknak határozott véleményük van, a sajtó megkeresésére azonban többségük nem válaszolt.

Buzna Viktor
2016. 02. 15. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogalmad sincs arról, hogy mi történt Füzesgyarmaton – így válaszolt a durva verekedésbe torkollt Fidelitas „wellness disznóvágásának” egyik sértettje, miután Böröcz László, a szervezet elnöke levélben reagált a történtekre. A 444.hu írta meg először, hogy a Fidesz ifjúsági szervezetének füzesgyarmati csapatépítőjén többen összeverekedtek, a fürdőben az egyik tagot fojtogatták, egy összetört sörösüveg pedig vérző sebeket ejtett. Böröcz László két nappal később egy belső levelezőlistán válaszolt a történtekkel kapcsolatban.

A Fidelitas alapítása óta a demokratikus, polgári értékrendet képviseli – írta Böröcz, s hozzátette: semmilyen agresszív megnyilvánulást nem tolerál. A Fidelitas elnöke levelében azt is megjegyzi, hogy több olyan esemény történt, amikor valaki a saját céljait, vélt vagy valós sérelmeit a közösség érdeke fölé helyezte. Ezzel a szervezetből azóta távozott Kurucz Dánielre utalhatott. A Fidelitas korábbi budapesti elnökét ugyanis a hírek szerint Böröcz mellett a belső hatalmi harc másik „pólusaként” tartották számon. Ahogyan azt a 444.hu és az Alfahír is megírta, a Füzesgyarmaton történt verekedésben is a két tábor között végletekig kiélezett politikai feszültség tört felszínre.

„Te ebből az egészből azt a következtetést vontad le, hogy itt az alkalom még egyet belerúgni a Daniba” – írja a Kurucz-körhöz tartozó sértett. Szerinte a „semmitmondó, bürokratikus” politikai ekézés helyett Böröcznek ki kellene vizsgáltatnia az ügyet.

Jogászként pontosan tudom, hogy bemondásra nem kell válaszolnom senkinek – ezt már Vincze Géza, a Fidelitas etikai bizottságának elnöke mondta lapunk megkeresésére. Erre reagálva megkérdeztük, hogy a Fidelitas részesül-e közpénzben, Vincze Géza azonban közölte: vasárnap pláne nem válaszol semmilyen kérdésre, majd letette a telefont. A szervezet etikai bizottságának elnökét ezután levélben kerestük, a Fidelitas morális válságát tárgyaló kérdéseinkre azonban lapzártánkig nem érkezett válasz.

Az incidens az értékrendemmel összeegyeztethetetlen – mondta lapunknak Kurucz Dániel, akit lemondásának okáról kérdeztünk, további kérdéseinktől azonban elzárkózott. Sem a sértettek, sem Böröcz nem nyilatkozott lapunk megkeresésére. Sikertelenül kerestük a verekedés egyik kezdeményezőjét, Kerékgyártó Gábort is. Sajtóhírek szerint ő sajnálatát fejezte ki az eset miatt, és lemondott a Fidelitasban betöltött tisztségéről.

Nyilatkozott viszont Ágh Péter képviselő, aki tavaly távozott a Fidelitas éléről. „Úgy vélem, a jelenlegi vezetés megfelelő bölcsességgel tudja kezelni a felvetődő helyzeteket, az ő független munkájukat minősíteni nem kívánom” – mondta Ágh Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.