Gyurcsány: Vége az elmúltnyolcévezésnek

A DK elnöke hangsúlyozta, a tüntetők minden követelése a 2010 utáni változtatások visszavonásáról szól.

MTI
2016. 02. 13. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DK által javasolt, „radikálisan mérsékelt politikáról” beszélő Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: Magyarország jelenleg nem a történelem főutcáján masírozik, hanem a semmibe menetel, a DK viszont a sokak Magyarországának kíván új reményt teremteni. Szavai szerint politikai mentalitásuk továbbra is arra épül, hogy kívánják a szabadság rendjét, az emberi méltóság tiszteletét, hisznek a szociális piacgazdaságban, a parlamentáris jogállamban, az európai elkötelezettségben, a transzatlanti szövetségben. Amikor szemben állnak a kormánypártokkal és „segédcsapatukkal, a Jobbikkal”, az azért történik, mert azt látják, hogy a Fidesz folyamatosan megsérti ezt a négy alapelvet – jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc azt ajánlotta, hogy a döntések lehetőségét osszák meg újra az állampolgárok és a képviselők között. Egy sor dolgot népszavazással döntsenek el, adják vissza a sztrájkhoz való jogot, ne engedjék, hogy a hatalmon lévők betölthessenek minden állami hivatalt, és „ha kell, ne engedjük, hogy az egyszerű többség köztársasági elnököt válasszon” – fogalmazott.

A politikus Antall József egykori miniszterelnököt idézve azt mondta, a magyarok megtanultak alámerülni, ebben van történelmi tapasztalatuk. Azt viszont nem ajánlja, hogy megpróbálják kibekkelni „a mostani hatalmasok vigasságát” – közölte hallgatóságával. Nem lehet mást tenni, mint birokra kelni, és birtokba venni az országot – jelentette ki.

A Kossuth téri pedagógustüntetéssel kapcsolatban kijelentette: a tanárok nem fogják megvívni a nővérek, az orvosok, a szociális munkások, a közgyűjteményben dolgozók, a vasutasok, a rokkantnyugdíjasok küzdelmét. A tüntetés ugyanakkor sokaknak reményt adott, mert a résztvevőket nem tudták megosztani, megvásárolni, leszalámizni, a tanárok egy pillanatra nemcsak a diákok, hanem a nemzet tanárai is voltak – közölte.

A DK elnöke hangsúlyozta, a tüntetők minden követelése a 2010 utáni változtatások visszavonásáról szól. „Vége az elmúltnyolcévezésnek” – üzent a kormánypárti politikusoknak a volt kormányfő. Gyurcsány Ferenc ezt követően arra figyelmeztette Orbán Viktort, hogy – mint fogalmazott – „dacára beláthatatlan tehetségének”, gondolkozzon el azon, hogy pedagógusok tízezrei, valamint másfél millió gyerek és családja gondolja úgy, rossz irányba halad az oktatás.

Kiemelte, nem a Klikkel van probléma. „Az egy egyszerű kérdés: meg kell szüntetni” – mondta, majd hozzátette, a rendszer egészével van probléma, azzal, hogy a kormány senkit nem tekint partnerként.
„Orbán világában mi legjobb esetben lojális diplomás betanított munkások leszünk, akik végrehajtják a hatalom által lediktáltakat – fogalmazott, és úgy folytatta: – Azt akarják, hogy egy darabka fogaskerék legyünk az orbáni gépezetben, és a végén még hálásak is legyünk, ha néha megolajoznak bennünket.” Gyurcsány Ferenc szerint ezzel szemben az embereknek kellene a középpontban lenniük, és Orbán Viktornak kellene a fogaskeréknek lennie. „Cserélhető alkatrésznek tetszik lenni, és ahogy látom, el is tetszett kopni egy kicsikét” – üzent ismét a miniszterelnöknek a DK vezetője.

Gyurcsány Ferenc megismételte pártja azon korábbi bejelentését is, amely alapján a kormányra kerülésüket követő tíz évben a háromszorosára emelnék az egészségügyben és az oktatásban dolgozók bérét, az első öt évben évenkénti 15 százalékos, utána pedig 10 százalékos béremelésekkel. Beszéde végén felmutatta azt a kiadványt is, amely a DK arra vonatkozó ajánlásait tartalmazza, hogy mit kellene még tenniük kormányra kerülésük után. „Nem diktálni akarunk, hanem párbeszédet arról, hogy milyen legyen a jövő Magyarországa, a sokak Magyarországa” – fogalmazott.

A DK VI. kongresszusát a Syma-rendezvényközpontban tartják, a tervek szerint a résztvevők azon elfogadják a Sokak Magyarországa elnevezésű programot.

A Jobbik úgy reagált a volt miniszterelnök beszédére: a tiltakozókat Gyurcsány alatt éppúgy megfélemlítették, mint napjainkban. „A bukott kormányfő ma épp azokat az emberi szabadságjogokat kéri számon a Fideszen, amelyeket ő maga miniszterelnökként éppúgy semmibe vett. Gyurcsány miniszterelnöksége alatt a tiltakozók ugyanolyan egzisztenciális megfélemlítésnek, rendőri vegzálásnak voltak kitéve, mint azok, akik ma Orbán rendszere ellen tiltakoznak. Orbán és Gyurcsány alatt a korrupció elképesztő méreteket öltött, és mára felemésztette az országot” – közölte a Jobbik parlamenti frakciója.

Reagált a Fidesz is, kijelentve: Gyurcsány csak bevándorlókat és megszorításokat akar. A Fidesz-frakció szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke be akarja engedni a bevándorlókat, támogatja az uniós betelepítési kvótát, el akarja törölni a családi adórendszert, az otthonteremtési programot, és fizetőssé akarja tenni az egészségügyet. A Fidesz közleményében az áll, az ellenzéki politikus le akarja bontani a polgári berendezkedésért tett lépéseket, és visszarendezné a Gyurcsány-korszakot, amelyben soha nem a nemzeti érdekek és soha nem a magyar családok érdekei érvényesültek, hanem mindig a multiké, a bankoké, és amely minden idők legkorruptabb kormányzása volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.