Habony-buli: Baánnak esze ágában nincs lemondani

Nem okozott kárt az intézménynek, ezért nem távozik – mondta a Szépművészeti Múzeum igazgatója.

MNO
2016. 02. 19. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mond le, mert szerinte nem okozott kárt a Szépművészeti Múzeumnak – jelentette ki az Origónak Baán László, az intézmény igazgatója. Mint arról az MNO is beszámolt: Baán két nappal ezelőtt elismerte, hogy a Szépművészetiben tarthatta lagziját Habony Árpád, ráadásul nem kellett bérleti díjat fizetnie. Az Origo kérdésére, miszerint tájékoztatta-e 2007-ben Hiller István oktatási és kulturális minisztert arról, hogy a Szépművészetiben volt Habony esküvői partija, ráadásul ingyen, Baán azt válaszolta, hogy a múzeumi rendezvényekről minden múzeum esetében intézményi hatáskörben kell dönteni, ezért semelyik miniszter elé nem kerül ilyen jellegű előterjesztés vagy információ.

A Szépművészeti Múzeum nem maga adja ki a helyiséget: erre külön céget hoztak létre még évekkel ezelőtt, a Kultúra 2008 Nonprofit Kft.-t – írja a 444.hu. A Kultúra 2008 Nkft. felügyelőbizottsági tagja Rostás Zoltán, aki – a lap beszámolója szerint – Habony Árpád üzlettársa.

Annak kapcsán, hogy odaadta-e más esetben is magánszemélynek ingyen a múzeumot valamilyen rendezvényre, az igazgató azt válaszolta, hogy számos rendezvényt szerveztek, amikor „a résztvevők meghívása a múzeum érdekét szolgálta, társadalmi támogatottságát növelte”. „Az esemény meghívotti köre indokolta, hogy felajánljuk a múzeum tereit erre a célra” – mondta Baán annak kapcsán, hogy az Origo azt kérdezte, miért volt fontos ember 2007-ben Habony Árpád.

Mint ismeretes, az igazgató korábban azzal indokolta a Szépművészeti ingyenes kiadását: az intézménynek érdeke fűződik ahhoz, hogy fontos emberekkel jó viszonyt ápoljon. Baán – aki egyébként esküvői tanúja volt Habonynak –  a villáminterjúban arról is szólt, hogy nem mond le, mert – mint mondta – „semmilyen olyan lépés nem történt sem ez ügyben, sem más ügyben, amely kárt okozott volna az intézménynek, és ne a múzeum hosszú távú érdekeit szolgálta volna”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.