Hajléktalan volt, most vendégeket fogad

A Habitat for Humanity és Újpest önkormányzatának segítségével jutott szociális bérlakáshoz.

Kovacsik Ágnes
2016. 02. 10. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 63 éves férfi boldogan lengeti kezében új lakásának kulcsait. Karácsony óta él egy újpesti szociális bérlakás 35 négyzetméterén. Az egykori hajléktalan már annak is örül, hogy ébredés után meleg teát főzhet, és jó kis reggelit készíthet magának. Gábor egy évvel ezelőtt aligha álmodott ilyen lehetőségről. A karácsonyi beköltözést követően végre újra megtapasztalhatta, milyen érzés állandó lakcímmel rendelkezni és a kályha melege mellett tervezni a jövőt. Egyelőre csak a nyugdíjából és lakásfenntartási támogatásból finanszírozza a lakás költségeit, de kilátásban van egy éjjeliőri munka, így azzal is kiegészítheti majd jövedelmét.

„Célunk, hogy azokon segítsünk, akik fedél nélkül élnek” – mondja Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója. A szervezet Elsőként lakhatást! programja keretében önkéntesek és támogatók bevonásával üresen álló önkormányzati bérlakásokat újít fel. A lakásokba hajléktalan emberek költöznek be bérlőként, a beilleszkedésüket szociális munkások segítik.

Ha a kerületi önkormányzatok felajánlják az üresen álló ingatlanjaikat, akkor kezdhetik el a munkát, melyben segítségükre vannak az utcai hajléktalanellátók – Újpesten ezt a feladatot a Twist Olivér Alapítvány látja el. Rajtuk keresztül jut el a kezdeményezés híre a fedélnélküliekhez, akik jelentkezési lap kitöltésével pályázhatnak. Az alapítványnak azt is mérlegelnie kell, hogy az ügyfelük az igénybe vehető támogatásból hogyan tudná finanszírozni a bérlést.

Gáborra azért esett a választásuk, mert egyrészt jövedelméből ki tudja fizetni a lakás bérleti díját és rezsijét, ezt kiegészítendő pedig lakásfenntartási támogatást is kap. A másik figyelembe vett szempont az, hogy a pályázó kész-e az önálló életre és be tud-e illeszkedni a lakóközösségbe.

A korábban ácsmesterként dolgozó férfi nem tétlenkedett a lakás felújításakor, ellátta a szakmájába vágó feladatokat. Mint mondja, szükség volt szarufa kiváltására, mert a régi elkorhadt; lécezett, megcsinálta a csatornarészt is. Nem esik kétségbe, ha bármi elromlik a házban: nemcsak az ácsszakmához ért, a ház körül felmerülő apróbb problémák sem jelentenek nehézséget a számára.

Nagy István, Újpest alpolgármestere szerint a program azért jó, mert az, akit közös munkával lakáshoz juttatnak, maga is tevékenyen részt vállal a felújítási feladatokból. Ráadásul az új otthonba költőzőkre az általános bérleti jogok és kötelességek vonatkoznak, így helyreállítható az az emberi méltóság, amelyet a közterületeken lakók közül már sokan elvesztettek. A program abban is segít, hogy a bérlakáshoz jutók mentálisan is meggyógyuljanak.

Az alpolgármester az összefogás szerepét hangsúlyozva kiemeli: társadalmi támogatással, aktivisták és önkéntesek bevonásával, valamint a leendő bérlő önkéntes munkájával és felelősségvállalásával juthat a hajléktalan az új lakáshoz. Hozzáteszi, hogy az elmúlt időszakban nyolc szociális bérlakást ajánlottak fel a fedél nélkül élők számára.

Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász egy mikrohullámú sütővel lepi meg Gábort. A Habitat Elsőként lakhatást! programjának nagykövete egy évvel ezelőtt kezdte meg a közös munkát az alapítvánnyal és az önkormányzattal. Részt vett a lakás felújítási munkálataiban is. Mint mondja: ha olimpiai bajnokként annyit elérhetett, hogy új lakáshoz segítse Gábort az önkormányzat támogatásával, akkor már megérte, ha pályafutása után visszagondol ezekre a pillanatokra, ez büszkeséggel tölti majd el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.