Itt vannak ’56 hóhérjai

Mintegy félezer kommunista vezetőről tett közzé adatbázist csütörtökön a Nemzeti Emlékezet Bizottsága.

MTI
2016. 02. 25. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Földváryné Kiss Réka a kommunizmus áldozatainak emléknapján elmondta, hogy egy nagyszabású kutatómunka első eredményeit hozzák nyilvánosságra, és a szakma számára is sok újdonságot tartalmaz az adatbázis, amelyet folyamatosan bővítenek majd. A gyűjtés a hatalom birtokosaira összpontosított: bírákról, állambiztonsági tisztekről, munkásőrökről, pártvezetőkről, valamint sortüzek vezénylőiről kerülnek ki adatok a honlapra.

A NEB elnöke hangsúlyozta, hogy óriási munkát végeztek intézményi összefogással. Össze kellett fésülni az elmúlt huszonöt év anyagait, ugyanis sok mindent feltártak már a múltból – tette hozzá.

Földváryné Kiss Réka szerint a legnagyobb újdonság, hogy az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára segítségével elkészítették az állambiztonsági vezetők – mintegy 300 ember – pályaképét, valamint azon vizsgálótisztek életútjának feltérképezését is megkezdték, akik ügyei halálos ítélettel zárultak.

A NEB az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: „az összeállításban szereplők egy része a hatalmi struktúrából fakadóan, az általa betöltött funkció révén volt a megtorló gépezet működtetője, míg mások személyükben, közvetlenül is szerepet vállaltak a megtorlásban”.

A most közreadott portrésorozat csupán a kutatás első eredménye, amely további életrajzokkal egészül ki a következő hónapokban – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.