Jogsértő a kockás ingesek listázása

Már huszonötezren csatlakoztak a „Nem leszek suliban” mozgalom február 29-i demonstrációjához.

Hutter Marianna
2016. 02. 24. 21:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 25 ezren csatlakoztak a „Nem leszek suliban” kezdeményezéshez a Facebookon. Szerdán a mozgalom, illetve a Civil Közoktatási Platform közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen arról beszéltek: a pedagógusok iránti szolidaritás kifejezését szolgálja a kezdeményezés. Puskás Krisztina, a szülői mozgalom ötletgazdája szerint a jelenlegi oktatási rendszer árt a gyerekeknek, ezért fel kell lépni ellene. Egyetértenek a múlt hét kedden alakult Civil Közoktatási Platformmal, jót akarnak a gyerekeknek, ami az oktatási rendszer megváltoztatásával érhető el. Hozzátette: érdekvédőkkel egyeztetve készítettek jogi anyagokat, hogy ha valakit hátrányos megkülönböztetés ér a hiányzás miatt, akkor tudjanak segíteni.

Szerdán Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is állásfoglalást adott ki a „Nem leszek suliban” megmozdulással kapcsolatban. Kiemelte: sem tanulót, sem szülőt nem érhet hátrány politikai meggyőződése, annak jogszerű kinyilvánítása vagy az attól való tartózkodás miatt. Ezért jogsértő lehet, ha a faliújságon vagy az iskolában szokásos módon nyilvánosságra hozzák, ki vesz, illetve ki nem vesz részt a megmozduláson. Továbbá jogsértő lehet azok listázása is, akik kockás ingben jelennek meg, ahogy azoké is, akik nem. A biztos szerint a tanuló és a szülő nem hozható olyan helyzetbe, amely politikai meggyőződésének feltárására vagy nézeteivel ellentétes cselekvésre készteti, vagy arra, hogy véleménye jogszerű kinyilvánításától tartózkodjon. Aáry arra kért minden fenntartót és intézményvezetőt, hogy a mindenki számára fontos demokratikus értékek érvényesülését biztosítsák az iskolákban.

Eközben a kormány jelezte: széles körű megállapodástervezetet juttattak el a pedagógusok sztrájkbizottságának a hét végén. A nyilvánosságra hozott dokumentumban többek közt az olvasható, szükséges a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek átfogó felülvizsgálata, a lexikális tananyag érezhető csökkentése, az alapkompetencia-fejlesztés erősítése, a pedagógusok adminisztrációs terheinek csökkentése és a nevelő-oktató munkát segítők jövedelmi rendszerének átértékelése. A tartalmi átalakítás szakmai koncepciójának elfogadására december 31-et tűzték ki határidőnek.

A dokumentum többek közt a pedagógusok által sokat kritizált Klebelsberg Intézményfenntartó Központra (Klik) is kitért. Kifejtették, haladéktalanul rendezni kell az intézményfenntartó fennálló jövedelemelmaradásait. Április 30-ig fel kell mérni a Klik valós költségeit és biztosítani kell a szükséges többletforrásokat. Emellett átalakítanák a Klik közbeszerzési és beszerzési folyamatait, az intézményvezetők részére pedig megfelelő összeget biztosítanának a kincstári kártyán keresztül a sürgős dologi költségek fedezésére szeptember elsejei határidővel.

Kedden Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a sztrájkbizottság képviseletében úgy nyilatkozott: határozott szándékuk megegyezni a kormánnyal, de a minisztériumi megállapodás-tervezet egyelőre „nem ebbe az irányba mutat”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.